Linkuri accesibilitate

Marea Britanie a înghețat active rusești în valoare de peste 18 de miliarde de lire


Guvernul britanic a anunțat joi că a înghețat active în valoare de peste 18 miliarde de lire deținute de oligarhi ruși, alte persoane și întreprinderi sancționate din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

Rusia a devenit astfel cea mai sancționată națiune de Marea Britanie, a precizat în raportul său anual Biroul pentru implementarea sancțiunilor financiare (OFSI), parte a Ministerului de Finanțe, depășind Libia și Iranul, informează Reuters.

Activele înghețate sunt o combinație de participații în companii și numerar deținut în conturi bancare. Nu sunt incluse activele fizice, cum ar fi bunurile imobiliare sau activele deținute în dependențe ale Coroanei, precum Guernsey și Jersey.

Printre cei sancționați în acest an se numără miliardarul rus Roman Abramovici și omul de afaceri Mihail Fridman, alături de președintele Vladimir Putin, familia sa și comandanții militari. Până acum, Marea Britanie a sancționat peste 1200 de persoane, inclusiv oameni de afaceri și politicieni proeminenți, și peste 120 de entități economice și de stat din Rusia. Toate importurile de petrol și gaze rusești către Marea Britanie vor înceta până la sfârșitul anului 2022 și 95% dintre importurile rusești au fost supuse sancțiunilor.

„Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să reușească în acest război brutal” se spune într-un comunicat al Ministerului de Finanțe britanic.

Sancțiuni dureroase

Istoria banilor britanici ai oligarhilor ruși a început după dispariția comunismului și exodul activelor, în timpul marilor privatizări făcute de către oamenii sistemului în propriul beneficiu. A fost o imensă complicitate între un stat care se prăbușea și oamenii de casă ai lui Brejnev sau Putin. Banii au pe ei amprenta corupției și a complicităților. Mare parte din banii rușilor care s-a scurs în Occident în deceniile care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991 au avut ca destinație Marea Britanie. Sintagma de „oligarh rus” a început să fie asociată cu ideea de „nou îmbogățit” și cu mafia rusă devenită după 1989 omniprezentă în dosarele criminalității occidentale.

La sfârșitul lunii trecute comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, declara că Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro de când Moscova a invadat Ucraina în februarie. „Până în prezent, au fost blocate activele a 90 de persoane, peste 17 miliarde de euro în șapte state membre, inclusiv 2,2 miliarde de euro în Germania", a declarat el pentru grupul de ziare Funke media. „Dacă este vorba de bani murdari confiscați de UE, este posibil să fie transferați către un fond de compensare pentru Ucraina", a mai spus Reynders în acest interviu. „Această sumă este departe de a fi suficientă pentru a finanța reconstrucția”, a adăugat el.

Noile sancțiuni occidentale impuse Rusiei de Marea Britanie înseamnă că aceasta nu va mai putea importa piese esențiale pentru industria auto, iar mașinile noi, cum ar fi cel mai recent model Lada, sunt produse fără airbaguri sau frâne antiblocare, au declarat oficialii britanici.

Companiile aerospațiale rusești dezmembrează acum avioanele de linie pentru piese de schimb și folosesc pentru aparatele de bucătărie semiconductori din tancurile din epoca sovietică. Lipsa de muniție și arme a contribuit la recentele succese ale Ucrainei pe câmpul de luptă.

Rusia stă bine la exportul de creiere și mână de lucru

Pe termen mai lung, Rusia este în pericol să-și piardă specialiștii și să nu mai aibă acces tehnologii esențiale. 75% dintre companii și-au redus operațiunile și 25% au părăsit țara în întregime.

Rusia pierde companii, economia este în declin dar, și mai important, pierde oameni, prețioasa mână de lucru, și specialiști cu experiență. În prima jumătate a anului 2022, informează agenția rusă de statistică Rosstat, 419 000 de ruși au părăsit țara. Deși nu au fost publicate cifre mai recente, este aproape cert că numărul celor care au plecat a crescut după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în 21 septembrie. Nu este încă prea clar ce impact are asupra Rusiei acest reflux de transfugi pe termen lung, ce distorsiuni a suferit piața muncii și dacă a diminuat semnificativ numărul antreprenorilor și a specialiștilor calificați.

Oficialii kazahi au spus că aproape 300 000 de cetățeni ruși au intrat în Kazahstan din 21 septembrie, când Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială, iar jumătate dintre ei au rămas în țară. În total, până la finalul lui octombrie, aproximativ 200.000 de străini solicitaseră numere de identificare individuală (IIN) în Kazahstan pentru a putea lucra și avea conturi bancare în această țară.

După înghețarea conturilor, ar putea urma confiscarea

Deocamdată banii și activele rusești sunt înghețate dar se discută mult despre posibilitatea de a le confisca. Oficialii occidentali spun că este nevoie de un ajutor financiar pe scară largă pentru a reconstrui Ucraina și că există un argument moral pentru ca cei responsabili de invazie să contribuie la acest lucru.

De când Marea Britanie a început să impună interdicții de călătorie și înghețarea activelor după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, guvernul a primit 236 de rapoarte privind încălcări ale sancțiunilor.

XS
SM
MD
LG