Ei își doresc sporuri salariale cu 60 la sută mai mari, trecerea în subordinea ministerului, posibilitatea de a lucra prin cumul și repartizarea tinerilor specialiști în penitenciare.
Problemele și solicitărilor acestora au fost prezentate în cadrul audierilor publice privind asistența medicală acordată deținuților, organizată în Parlament de către Comisia drepturile omului și relații interetnice, la care au participat deputați, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Justiției, Finanțelor, reprezentanți din diverse organizații neguvernamentale, Avocatul poporului și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).
Șefa direcției medicale din cadrul ANP, Irina Barbîroș, spune că medicii din penitenciare au statut de funcționari publici. Prin urmare, aceștia nu s-au bucurat de creșterile salariale ale medicilor din instituțiile publice. Irina Barbîroș spune că a adresat o cerere către ministerul Justiției ca salariile medicilor din penitenciare să fie majorate cu 60 la sută.
„Motivarea personalului medical de a lucra în penitenciare se rezumă, astăzi, la faptul că un medic lucrează pentru doi sau unul pentru unul și jumătate. Salariul este mai mic decât în spitalele publice, pentru că, în cadrul ministerului Sănătății, au avut loc mai multe creșteri salariale. Chiar și când a fost pandemia de Covid-19, personalul medical civil a beneficiat de suport de la 15-100%. Noi nu am beneficiat, cu excepția spitalului penitenciar, pentru că, în opinia Ministerului Finanțelor, suntem ofițeri”, a declarat aceasta.
„Un medic este și șef și medic internist”
De asemenea, Barbîroș a menționat și despre criza acută a cadrelor medicale din penitenciare, adăugând că și-ar dori ca, în fiecare an, ministerul sănătății să repartizeze și câțiva tineri specialiști în penitenciare.
„Este criză de personal medical în sistemul penitenciar. Acoperirea este de 80 la sută și mai avem nevoie de 32 de medici. Acum, un medic este și șef și medic internist. El nu poate realiza actul medical și nici să fie organizator la nivel. Avem și situații când nu este medic, sunt doar asistente medicale. În acest caz, despre ce asistență medicală vorbim? Nu avem niciun medic anesteziolog-reanimatolog. Avem secție de chirurgie cu trei doctori”, a menționat șefa direcției medicale din cadrul ANP.
Barbîroș spune că, anul acesta, doi tineri specialiști au fost repartizați în penitenciare, chiar dacă, în anul 2018, ministerul Sănătății a dat în judecată 13 tineri specialiști care au venit să lucreze la ANP. Motivul este că tinerii nu au mers să muncească acolo unde au fost repartizați.
Secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputatul Adrian Belîi, este de părere că nu doar salariile medicilor din penitenciare trebuie majorate, dar și să li se ofere posibilitatea să avanseze în carieră.
Trebuie stimulați real dacă vrem să avem doctori acolo, altfel, ei parcă își ispășesc pedeapsa la fel ca și deținuții...Adrian Belîi
„Trebuie stimulați real dacă vrem să avem doctori acolo, ei trebuie și să crească în carieră. Altfel, ei parcă își ispășesc pedeapsa la fel ca și deținuții”, spune medicul Adrian Belîi.
Reprezentanta Ministerului Sănătății spune că, din păcate, criza de cadre medicale este și în sistemul public de sănătate, dar și în alte domenii, însă spune că este nevoie de majorări de salarii pentru aceștia.
„Susțin doleanța pentru modificarea cadrului legislativ ce ține de majorarea salariilor, deoarece activează în aceleași condiții și exercită aceleași funcții. De asemenea, activitatea prin cumul este la fel de importantă, având în vedere specificul medicilor, precum și necesitatea de a face gărzi”, a declarat Tatiana Zatîc, șefa secției Politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare, de la Ministerul Sănătății.
„Dacă va fi în subordinea Ministerului Sănătății, se va apăsa pe un buton și toate problemele vor dispărea”
Prezent la audieri, Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, a venit cu propunerea de a crea un spital departamental sub controlul MS, iar pe lângă creșterile salariale, medicii din penitenciare să mai primească un supliment pentru condițiile riscante de muncă. Acesta a sesizat participanții la audieri și despre faptul că în penitenciare lipsesc psihiatrii, iar deținuții nu sunt încadrați în programele naționale de combatere a mai multor maladii, care sunt finanțate din bugetul de stat.
De cealaltă parte, Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, nu vede cu ochi buni trecerea sistemului medical din penitenciar în subordinea ministerului sănătății, întrucât deciziile rămân a fi luate tot de către administrația penitenciarului.
„Sistemul medical despre care vorbim ca să treacă la ministerul Sănătății, tot la penitenciare va fi, medicul nu va merge să lucreze la ministerul Sănătății”, a menționat Falcă.
Reprezentanta ministerului Sănătății le-a sugerat celor de la penitenciare să își rezolve problemele ce țin de acreditare, întrucât unicul spital penitenciar nu este acreditat și apoi să se gândească la trecerea sub jurisdicția ministerului Sănătății.
Rămâne același spital fără condiții, același penitenciar fără condiții...Tatiana Zatîc
„Noi ne gândim că, dacă va fi în subordinea Ministerului Sănătății, se va apăsa pe un buton și toate problemele vor dispărea. Oricum, rămâne același spital fără condiții, același penitenciar fără condiții”, a spus Tatiana Zatîc.
În replică, șefa direcției medicale din cadrul ANP, Irina Barbîroș, a explicat de ce spitalul nu are nici până astăzi acreditare.
„Suntem în proces de acreditare a spitalului, pentru că este necesar de investiții capitale. Problema nu constă în condiții ci în faptul că, blocurile spitalului nu sunt înregistrate, trebuie modificată o hotărâre de guvern. Este necesar să facem investiții în secția chirurgie, laborator și cea de diagnostic”, a spus aceasta.
Alte probleme discutate în cadrul audierilor au ținut de lipsa asistenței medicale stomatologice în penitenciare, a dietelor medicale, a programelor naționale privind diverse maladii, a regulamentului sanitar, precum și faptul că sunt echipamente medicale neutilizate.
Instituțiile medicale penitenciare nu sunt asigurate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Ministerul Justiției sub jurisdicția căruia sunt penitenciarele încheie contracte pentru servicii medicale cu Ministerul Sănătății.
După audieri, urmează ca un grup de lucru să discute cerințele înaintate de direcția medicală din cadrul ANP și să se facă anumite modificări în legislație.