Linkuri accesibilitate

Georgia, SUA: Senatorul democrat Warnock câștigă alegerile


Raphael Warnock, senator democrat de Georgia.
Raphael Warnock, senator democrat de Georgia.

Senatorul democrat Raphael Warnock l-a învins marți pe contracandidatul republican Herschel Walker în turul doi al alegerilor din Georgia.

Această victorie le asigură democraților o majoritate absolută în Senat pentru restul mandatului actualului președinte Joe Biden și pune capăt unor alegeri de mijloc de mandat sub așteptări pentru Partidul Republican, informează AP.

Odată cu victoria lui Warnock în două tururi de scrutin în tot atâția ani, democrații vor avea o majoritate de 51-49 în Senat, câștigând un loc față de actuala împărțire 50-50, odată cu victoria lui John Fetterman în Pennsylvania. Cu toate acestea, va exista un guvern divizat, republicanii având controlul la limită în Camera Reprezentanților.

Warnock, care este preot baptist și primul senator de culoare în statul său, le-a spus susținătorilor: „Un vot este un fel de rugăciune pentru lumea pe care ne-o dorim pentru noi înșine și pentru copiii noștri... Georgia, voi v-ați rugat cu buzele și picioarele, cu mâinile și picioarele, cu capul și cu inima. Ați muncit din greu și iată-ne împreună.”

Lupte politice în Sudul profund

În alegerile de luna trecută, Warnock l-a depășit pe Walker cu 37 000 de voturi din aproape 4 milioane de voturi exprimate, fără a atinge pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin. Senatorul părea să se îndrepte spre o marjă finală mai mare în turul doi de marți, Walker, o legendă a fotbalului la Universitatea din Georgia și în NFL, neputând să treacă peste mai multe dezvăluiri, inclusiv faptul că a plătit pentru avorturile a două foste prietene, deși susținea interzicerea la nivel național a acestei proceduri.

Victoria democraților în Georgia dovedește, o dată în plus, că acest stat este un câmp de luptă doctrinară al Sudului profund. Warnock și colegul său democrat din Georgia Jon Ossoff au câștigat alegerile din 2021 în urma unui tur de scrutin care a oferit partidului controlul Senatului, la doar câteva luni după ce Biden a devenit primul candidat prezidențial democrat din ultimii 30 de ani care a câștigat Georgia.

Alegătorii l-au readus pe Warnock în Senat în același ciclu în care l-au reales pe guvernatorul republican Brian Kemp cu o marjă confortabilă și au ales o listă de ofițeri constituționali la nivel de stat numai din partea Partidului Republican.

XS
SM
MD
LG