Președintele rus Vladimir Putin va face prima sa călătorie în Belarus în mai bine de trei ani pentru a-l întâlni pe aliatul său, Aleksandr Lukașenko.
Putin, care a făcut doar câteva călătorii în afara Rusiei de la începutul pandemiei din 2020, va călători la Minsk pe 19 decembrie.
Biroul lui Lukașenko a declarat că cei doi vor purta discuții individuale, precum și negocieri mai ample cu miniștrii lor privind integrarea.
Putin ar putea încerca să îl convingă pe Lukașenko să desfășoare soldați belaruși alături de forțele rusești pentru un atac comun asupra Ucrainei, au declarat unii analiști și oficiali militari.
Alții spun că vizita este o stratagemă prin care Putin încearcă să distragă atenția conducerii militare a Ucrainei de la luptele din sud către granița cu Belarus, în nord.
Generalul-locotenent ucrainean Serhi Naiev a afirmat pe 18 decembrie că este probabil ca cei doi lideri să discute despre „implicarea mai largă” a armatei belaruse în război.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că Ucraina se „pregătește pentru toate evoluțiile posibile”, inclusiv pentru un atac venind de pe teritoriul belarus. „Protejarea frontierei noastre, atât cu Rusia, cât și cu Belarus - este prioritatea noastră constantă”, a declarat Zelenskiy în discursul său video nocturn.
Rusia antrenează în prezent mii de soldați proprii în Belarus, deoarece nu dispune de suficiente locuri de instrucție în țară. Experții cred că Rusia pregătește militarii pentru o ofensivă pe scară largă la începutul anului viitor.
Rusia a transferat cel puțin 50 de camioane militare Ural în Belarus la 16 decembrie, potrivit unui grup de supraveghere care monitorizează mișcarea trupelor rusești.
Rusia a folosit Belarus, care are o graniță de 1.000 de kilometri cu Ucraina, ca rampă de lansare pentru atacul din 22 februarie. Cu toate acestea, forțele belaruse nu au participat la atac.
Rusia se confruntă acum cu probleme de efective de luptă, după 10 luni în care Ucraina a opus o rezistență acerbă. Generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, afirma luna trecută că în război au fost uciși sau răniți „mult peste” 100000 de soldați ruși.
De atunci, Rusia continuă să sufere pierderi grele în Donbas.
Putin a fost forțat în septembrie să ia decizia nepopulară de a chema 300.000 de rezerviști, pe fondul unei contraofensive de succes a forțelor ucrainene.
Deși Putin a susținut ulterior că nu va fi nevoie de o nouă mobilizare, analiștii spun că Rusia se confruntă în continuare cu un deficit de efective militare.
Experții militari cred că este puțin probabil ca Lukașenko să fie de acord să își trimită trupele în Ucraina, deoarece mișcarea ar fi extrem de nepopulară și ar pune presiune asupra resurselor militare limitate ale națiunii sale.
Liderul autoritar belarus, aflat la putere din 1994, s-a confruntat cu cea mai mare revoltă împotriva conducerii sale în 2020, în urma unor alegeri prezidențiale pe care opoziția le-a contestat spunând că au fost fraudate.
Zeci de mii de cetățeni au ieșit în stradă luni de zile pentru a-i cere lui Lukașenko să demisioneze. Liderul belarus a răspuns cererilor lor cu o represiune violentă care a declanșat sancțiuni radicale din partea SUA și a Europei și a izolat regimul său.
În cei doi ani care au urmat, Lukașenko a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu Putin în peste o duzină de ocazii, un semn al dependenței sale puternice față de liderul rus.
Decizia lui Putin de a face o călătorie la Minsk arată că echilibrul relației s-a schimbat de la invazie, sunt de părere analiștii.