Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Acordul nuclear cu Iranul „este mort”


Președintele Biden a spus, într-un context neoficial, vorbind cu o participantă la un miting electoral în California, că acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, este „mort”, precizând însă că Statele Unite nu se vor pronunța oficial, în acest sens.

Este prima confirmare, venită de la cel mai înalt nivel, că administrația Biden nu crede că există o cale viabilă pentru reînnoirea acordului, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la programul nuclear al Teheranului.

Joe Biden: Acordul nuclear cu Iranul „este mort”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

La sfîrșitul lui octombrie, trimisul special american pentru Iran, Rob Malley a spus că administrația de la Washington nu va „pierde timpul”, încercând să reînvie acordul nuclear cu Iranul, din care Trump a scos Statele Unite, luând în considerare maniera brutală în care Teheranul reprimă manifestațiile de protest, sprijinul acordat de Iran, Rusiei, în agresiunea acesteia împotriva Ucrainei și programului nuclear cu aplicații militare al Teheranului.

Participanta la miting i-a cerut președintelui Biden să spună dacă acordul cu Iranul este „mort”, răspunsul acestuia fiind unul nuanțat, arătând că dintr-o varietate de rațiuni, nu o poate face, adăugând apoi că în realitate acordul este ”mort” dar că asta nu poate fi anunțat.

„Poveste lungă” – a conchis președintele. Femeia a replicat că regimul iranian nu reprezintă populația. „Știu că nu vă reprezintă” – a replicat Biden continuând „Dar vor avea arme nucleare pe care le reprezintă”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională a spus că acordul nuclear cu Iranul nu se află pe agenda administrației. „Nu vedem posibil un compromis în viitorul apropiat” – a arătat purtătorul de cuvânt, subliniind și el, cu privire la Iran, înăbușirea mișcărilor de protest din acea țară și ajutorul oferit Moscovei.

„Preocuparea noastră este cum să-i înfruntăm în legătură cu aceste teme” – declarații ale unui purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională.

XS
SM
MD
LG