Linkuri accesibilitate

Kremlin: rachetele Patriot nu vor zădărnici planurile Rusiei în Ucraina


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski adresându-se camerelor reunite ale Congresului american, Washington, 21 decembrie 2022.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski adresându-se camerelor reunite ale Congresului american, Washington, 21 decembrie 2022.

Peskov: America duce un război prin interpuși cu Rusia

Livrarea de sisteme americane Patriot în Ucraina, anunțată în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, nu va ajuta la rezolvarea conflictului și nici nu va împiedica Rusia să-și atingă scopurile în Ucraina, a spus joi Moscova, relatează agenția Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor acreditați în capitala rusă că nu a existat nici un semn privind deschiderea spre pace în timpul vizitei lui Zelenski, ceea ce dovedește că Statele Unite duc un război prin interpuși cu Rusia „până la ultimul ucrainean”.

„Asta nu duce la o rezolvare rapidă, ba chiar dimpotrivă”, a spus Peskov referindu-se la livrarea de rachete americane Patriot Ucrainei. „Și nu poate împiedica Federația Rusă să-și atingă obiectivele în operațiunea militară specială”, a adăugat el, folosind termenul folosit de ruși pentru a numi războiul declanșat de ei în Ucraina, în care zeci de mii de oameni au fost uciși.

Zelenski a spus miercuri în fața Congresului american că ajutorul Statelor Unite pentru țara sa e o investiție în democrație, după ce a evocat luptele contra naziștilor în al Doilea Război Mondial când a cerut mai mult ajutor în războiul dus de Ucraina contra Rusiei.

„Am vrea să primim mai multe [rachete] Patriot… suntem în război”

Președintele ucrainean a declarat că sistemul Patriot e un pas important în crearea unui scut aerian: „Este singurul mod de a-l lipsi pe inamic de principalul său instrument al terorii - capacitatea de a ne lovi orașele, și energia”, a spus Volodimir Zelenski la conferința de presă comună cu președintele Joe Biden, la Casa Albă.

Spusele lui Zelenski au venit într-un moment în care Republicanii, dintre care unii sunt din ce în ce mai sceptici în ce privește trimiterea unui atât de mare ajutor Ucrainei - sunt pe cale să preia de la Democrați conducerea Camerei Reprezentanților, pe 3 ianuarie.

Zelenski, în Congresul SUA: „Banii voştri nu sunt un act de caritate”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

Congresul urmează să voteze aprobarea unui nou ajutor militar și economic de urgență, de 44,9 miliarde de dolari, peste cele 50 de milioane de dolari trimise deja Ucrainei anul acesta, în timp ce cel mai grav conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial se prelungește.

„Am vrea să primim mai multe [rachete] Patriot… suntem în război”, le-a spus jurnaliștilor Zelenski la Washington.

Rusia susține că a lansat „operațiunea sa militară specială” în Ucraina pe 24 februarie pentru a demilitariza, „de-nazifica” această țară, și pentru a apăra comunitățile vorbitoare de limba rusă de pe teritoriul ei.

Ucraina, Occidentul și mare parte din comunitatea internațională spun că acțiunile Rusiei de pe teritoriul ucrainean sunt un război de agresiune neprovocat.

„Împreună vom birui orice întuneric”

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a spus că Washingtonul nu vede nici un semn că președintele rus Vladimir Putin ar dori să se angajeze în tratative de pace.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak a afirmat că Statele Unite au „identificat în sfârșit linia de bază” a conflictului.

„1. Rusia trebuie să piardă; 2. Nici un compromis de genul ‘teritorii la schimb’; 3. Ucraina va primi tot ajutorul militar necesar. Cât mai mare posibil; 4. Nimănui nu-i pasă de isteria ‘stați de vorbă cu noi’ a Rusiei”, a scris Podoleak pe Twitter.

În săptămânile din urmă, Ucraina a fost bombardată în mod repetat de Rusia, care a atacat sistemul energetic național al țării, lăsând milioane de oameni fără electricitate, apă curentă și căldură, în plină iarnă.

Președintele Zelenski i-a felicitat joi pe electricieni pentru munca lor non-stop pentru a ține lumina aprinsă joi când în Ucraina este marcată Ziua inginerilor electricieni, o zi după Solstițiul de iarnă, care a fost cea mai scurtă zi a anului.

„Chiar dacă dușmanul ne poate lăsa temporar fără lumină, el nu ne va putea lăsa fără dorința de a îndrepta lucrurile, de a repara și de a reveni la normal. Împreună vom birui orice întuneric”, a spus Volodimir Zelenski într-o postare pe Telegram.

Ambasadorul rus la Washington: acțiunile Statelor Unite duc la o escaladare

Ceva mai devreme joi, agenția de știri de stat din Rusia TASS l-a citat pe ambasadorul rus la Washington care a spus că vizita lui Zelenski în Statele Unite a confirmat că declarațiile administrației americane, anume că nu dorește un conflict cu Rusia, sunt vorbe goale.

Acțiunile Statelor Unite duc la o escaladare, ale cărei consecințe sunt imposibil de imaginat, a spus Anatolie Antonov, citat de agenția TASS.

Moscova a proclamat anexarea a patru provincii pe care le controlează parțial în Ucraina - Donețk, Luhansk, Herson și Zaprojie, după ce a organizat aici în septembrie niște așa-zise referendumuri, despre care Kievul și Occidentul spun că nu au avut nici o valoare, pentru că au fost ilegale.

Forțele ruse controlează aproape în întregime regiunea Luhanks, dar doar 60% din regiunea Donețk, ambele în estul Ucrainei. Din august încoace, armata rusă e împotmolită într-un război costisitor și prelungit pentru Bahmut, un oraș industrial din regiunea Donețk, care avea înainte de război o populație de aproximativ 70.000 de locuitori.

Serghei Șoigu a vizitat linia frontului în Ucraina, nu se știe precis unde

Șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a spus joi că linia frontului din Ucraina e stabilă, și că trupele rusești s-au concentrat „pe terminarea eliberării teritoriului Republicii Poporului din Donețk”.

Înainte de a se deplasa la Washington, președintele Zelenski a făcut o vizită neașteptată la Bahmut, unde a avut cuvinte de laudă la adresa militarilor „supraoameni” care se bat într-o luptă ce a devenit un simbol al brutalității măcinătoare a războiului.

Între timp, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a vizitat mai multe unități ruse de pe linia frontului, a relatat joi agenția rusă de știri de stat RIA, citând ministerul rus al Apărării, care nu a spus unde anume s-a aflat Șoigu.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG