Linkuri accesibilitate

Zelenski îi avertizează pe ucraineni de posibile atacuri în perioada sărbătorilor


Bradul de Crăciun din piața Sofiiska din Kiev, pe 19 decembrie.
Bradul de Crăciun din piața Sofiiska din Kiev, pe 19 decembrie.

Lupte crâncene continuă în est, unde ofensiva Moscovei s-a concentrat asupra orașelor Bahmut și Avdiivka din Donețk, relatează Statul Major General ucrainean, în timp ce un oficial regional spune că rușii au culcat la pământ un teatru celebru din orașul Mariupol, în sudul țării.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat în legătură cu posibilele atacuri rusești în perioada sărbătorilor și i-a îndemnat pe ucraineni să fie foarte vigilenți în zilele următoare.

„Odată cu apropierea sezonului de sărbători, teroriștii ruși ar putea deveni din nou activi”, a declarat Zelenski în discursul său video de seară din 23 decembrie.

Conducerea militară ucraineană a avertizat recent cu privire la noi atacuri cu rachete asupra infrastructurii și aprovizionării cu energie a țării, menționând că o unitate navală rusă, inclusiv o navă de război echipată cu rachete de croazieră, a fost reperată în Marea Neagră.

Zelenski s-a întâlnit cu liderii militari ucraineni la 23 decembrie, după ce s-a întors la Kiev din Statele Unite, afirmând că armata se pregătește pentru lunile următoare și pentru anul viitor.

„Obiectivele noastre sunt neschimbate. Este vorba de eliberarea țării noastre. Siguranță pentru poporul nostru. Restaurarea țării noastre după atacurile rusești. Acestea sunt componentele victoriei ucrainene, pe care le apropiem pas cu pas”, a declarat el.

Lupte crâncene au continuat mai devreme, la 23 decembrie, în estul țării, unde ofensiva Moscovei s-a concentrat asupra orașelor Bahmut și Avdiiivka din Donețk, informează Statului Major General al Ucrainei. Un oficial regional a transmis că rușii culcă la pământ celebrul teatru din orașul Mariupol, în sudul țării.

La Washington, Camera Reprezentanților a adoptat un ajutor suplimentar de 45 de miliarde de dolari inclus într-o lege privind cheltuielile guvernamentale generale și a trimis măsura președintelui Joe Biden pentru a o semna.

Zelenskiy a răspuns într-un tweet în care a declarat că este recunoscător Congresului pentru "furnizarea unui ajutor suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina și pentru sprijinul bipartizan de neclintit pentru Ucraina în lupta pentru libertate. Este extrem de important ca [americanii] să fie alături de ucraineni în această luptă", a adăugat el.

Zelenski a postat, de asemenea, un tweet în care îi mulțumește lui Biden, spunând că a fost o onoare să se „întâlnească cu liderul țării care ne ajută să rezistăm”. Vizita la Washington a arătat că SUA și Ucraina „sunt împreună de partea binelui, a democrației și a justiției”, a spus el.

Pe lângă bombardamentele lor neîncetate asupra Bahmut și Avdiivka din Donețk, unde s-au dat cele mai aprige bătălii din ultimele luni, rușii au continuat să bombardeze locații militare și civile din alte trei regiuni estice - Sumi, Harkov și Luhansk, a declarat Statul Major General, adăugând că forțele ucrainene au respins în total 19 atacuri în ultimele 24 de ore.

Armata ucraineană susține că, din cauza pierderilor semnificative suferite, armata rusă a înființat un spital de campanie la Berdiansk, în regiunea Zaporojie, unde a transformat, de asemenea, mai multe stațiuni turistice în cartiere pentru personalul militar.
De asemenea, Statul Major General informează că, în regiunea ucraineană ocupată Crimeea, armata rusă pare să consolideze pozițiile defensive din nord - probabil din cauza îngrijorării față de o posibilă ofensivă ucraineană.

La Moscova, șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, a declarat că linia frontului din Ucraina este stabilă și că forțele ruse s-au concentrat pe „finalizarea eliberării” Donețkului.

Un oraș șters de pe fața pământului

În orașul port Mariupol, situat în sudul Ucrainei, la Marea Azov, care a fost cucerit după luni de rezistență din partea forțelor ucrainene, trupele ruse au început la 22 decembrie să demoleze faimosul Teatru Academic Regional de Teatru din Donețk, a declarat pe Telegram Petro Andriușcenko, un consilier al primarului orașului.

Teatrul, un monument istoric care, la începutul invaziei rusești, a fost transformat într-un adăpost antiaerian pentru aproximativ 600 de persoane, inclusiv mulți copii, a fost vizat în mod repetat de lovituri aeriene rusești, în ciuda faptului că a fost marcat în mod clar ca fiind un refugiu pentru civili.

„Demolarea este dovada clară că rușii încearcă să ascundă pentru totdeauna dovezile fizice ale celei mai mari ucideri simultane și deliberate de ucraineni de către ruși de la începutul acestei faze a războiului", a scris Andriușcenko, adăugând că doar fațada teatrului a fost lăsată intactă, probabil pentru a servi pentru o viitoare reconstrucție.

O investigație realizată de Associated Press a constatat că în Mariupol au apărut peste 10 mii de morminte noi. Orașul a fost practic ras de pe fața pământului în timpul luptelor, iar numărul morților ar putea fi de trei ori mai mare decât estimarea inițială de cel puțin 25 000. În plus, rușii intenționează să demoleze peste 50 de mii de case, a estimat AP.

Zelenski, care s-a întors la Kiev din călătoria-fulger în Statele Unite, a promis pe canalul său Telegram că „vom depăși totul”, în timp ce reprezentanții americani se pregăteau să voteze o buget de 1.660 de miliarde de dolari aprobat de Senat, în care este inclus și un supliment de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, suplimentar față de ajutorul american în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari trimis Kievului în acest an.

XS
SM
MD
LG