Linkuri accesibilitate

„O investiție pe termen lung”: vizita lui Zelenski la Washington


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski primit la Casa Albă de președintele Joe Biden și soția sa, Jill Biden, Washington, 22 decembrie 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski primit la Casa Albă de președintele Joe Biden și soția sa, Jill Biden, Washington, 22 decembrie 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut miercuri o vizită fulger, ținută secretă până în ultimul moment, la Washington. Zelenski a fost primit cu toate onorurile la Casa Albă de președintele american Joe Biden și cu ovații în Congres. A obținut promisiunea unui ajutor militar suplimentar de două miliarde de dolari, inclusiv sisteme anti-rachetă Patriot. Dar este ceea ce a vrut cu adevărat?

Ce a obținut Zalenski la Washington?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00

Invazia Rusiei în Ucraina intră în a 11-a lună, fără perspectiva ca războiul să se încheie curând, în timp ce disponibilitatea Statelor Unite de a sprijini Ucraina „oricât va fi nevoie” – cum a declarat în repetate rânduri președintele Biden - pare să se clatine.

Așa că întrebarea este dacă Zelenski a obținut la Washington ce căuta: un angajament ferm, pe termen lung al Statelor Unite.

„Zelenski încearcă să consolideze relațiile cu principalul său aliat pentru ceea ce acum știe că va fi un război lung”, a declarat Mark Cancian, analist militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. „Nu este vorba să reziste încă o lună sau două; vorbim de un an, și pentru asta trebuie să fie sigur de va avea sprijinul necesar”, mai spune analistul militar american.

Biden și Zelenki: viziuni diferite despre mersul războiului?

„Nu este deloc sigur că Biden sprijină poziția lui Zelenki, care vrea să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea”, spune Orisia Lutsevici, directoarea Forumului Ucrainei la Chatham House, institut de cercetare cu sediul la Londra.

Totul depinde de cât de eficient reușesc forțele ucrainene să folosească capacitățile militare limitate pe care le au. „Zelenski încearcă să convingă conducerea Statelor Unite că Ucraina poate câștiga acest război”, mai spune Lutsevici. „Trebuie să vedem ce fel de asistență militară ofensivă primește Ucraina în cadrul noului pachet de 45 de miliarde de dolari, atunci când va fi aprobat”.

„În rezumat, Kievului i s-a oferit [la Washington] o șansă unică de a-și pleda cauza”, mai spune Lutsevici.

Antidot pentru „oboseala de război”

Realitatea este că dispoziția Statelor Unite de a sprijini Ucraina este în scădere, deși există în continuare majorități puternice care vor ca această țară să fie sprijinită cu arme, ca Statele Unite să continue să primească refugiați ucraineni și să sancționeze Rusia pentru invazia neprovocată din Ucraina.

Scade însă numărul americanilor care sunt de acord cu un ajutor nelimitat și pe termen nedeterminat.

Crește în schimb numărul celor și-ar dori ca Statele Unite să convingă Kiev-ul să înceapă negocieri de pace.

Ucraina nu a fost un subiect important în alegerile parțiale din noiembrie pentru Congresul american, în urma cărora opoziția republicană a recâștigat controlul asupra Camerei Reprezentanților.

O serie de membri ai Congresului au promis că din ianuarie vor încerca să controleze mai atent ajutoarele acordate Ucrainei. Dar majoritatea membrilor Congresului, în ambele camere, Senat și Camera reprezentanților, sprijină în principiu continuarea ajutoarelor pentru Ucraina.

Răspunzând acestor realități, Zelenski a încercat – în discursul ținut în Congres, în engleză – să-i convingă pe congresmeni că ajutorul pentru țara sa este o investiție, care merită făcută: „Banii voștri nu sunt un act de caritate”, a spus președintele ucrainean. „Sunt o investiție în securitatea și democrația globală”.

În termeni practici, Zelenski a obținut noi arme și echipamente militare în valoare de 2 miliarde de dolari, inclusiv sistemul de rachete Patriot, pentru a intercepta rachetele rusești.

Nu a obținut alte arme pe care și le-ar fi dorit: avioane de luptă F-16, tancuri M1 Abrams sau rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune , ceea ce reflectă precauția Casei Albe.

A reușit să evite orice presiuni din partea președintelui Joe Biden sau din partea altor aleși americani de a începe negocieri de pace cu Rusia, mai ales acum, când mulți comandați ucraineni, încurajați de succesele din ultimele săptămâni, nici nu vor să se gândească la această alternativă.

Cu toate acestea, a încercat să semnaleze Congresului american că administrația sa nu se opune din principiu unor negocieri de pace. „Avem nevoie de pace”, a spus Zelenski în discursul său. „Ucraina a făcut deja propuneri, pe care le-am discutat cu președintele Biden, planul nostru în 10 puncte care ar trebui să fie aplicat pentru securitatea noastră comună, garantate pentru deceniile următoare, și ar trebui să fie baza unui summit”.

O investiție inteligentă, pe termen lung

„Vizita la Washington trebuie văzută ca o investiție de lungă durată, care nu-ți aduce câștiguri imediat”, apreciază Mikola Bielieskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice de la Kiev, un centru susținut de guvernul ucrainean.

„Cel mai important este că, aici [la Washington, Zelenski] este președintele unei țări căreia, cu exact un an în urmă, nu i se dădea nici o șansă într-o confruntare militară”, mai spune Bielieskov. „A reușit însă să contrazică aceste așteptări, în repetate rânduri”.

„Întrebarea este dacă președintele Biden este sau poate fi convins că Ucraina poate câștiga acest război”, spune și Daria Kaleniuk, activistă anticorupție de la Kiev, care este frecvent în contact cu oficialități americane.

„Să fie convins că înfrângerea Ucrainei reprezintă un risc mult mai mare pentru Statele Unite decât înfrângerea Rusiei”.

Argument reluat și de John Herbst, fost ambasador al Statelor Unite în Ucraina, care a argumentat mereu pentru creșterea asistenței pentru Kiev, în ochii lui, o politică „inteligentă și eficientă” pentru a mări securitatea Statelor Unite.

„Este inteligent și eficient să încercăm să oprim aici agresiunea lui Putin”, a spus Herbst. „Nu este un simplu cadou făcut ucrainenilor. Este o investiție inteligentă în securitatea și prosperitatea Statelor Unite, pentru că un Putin care amenință Europa este un Putin care amenință securitatea și bunăstarea americanilor”.

Noul ajutor militar de aproape 2 miliarde de dolari promis de Statele Unite, care include și sistemele de rachete Patriot, este inclus într-un pachet mult mai amplu de 44 de miliarde de dolari. Iar întregul ajutor pentru Ucraina, este la rândul său inclus în marea lege a bugetului federal american, care trebuie să treacă prin Congres.

După negocierile din Congres, dacă bugetul federal este aprobat în forma propusă de administrația Biden, întregul ajutor american pentru Ucraina – de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie – va totaliza peste 100 de miliarde de dolari.

(Text prelucrat de Ileana Giurchescu)

XS
SM
MD
LG