Femeia care a avortat, în decembrie 2017, în toaleta Institutului Mamei și Copilului va fi despăgubită cu 200.000 de lei, acesta fiind primul de caz de violență obstetrică în care instanța dispune recuperarea prejudiciului moral, anunță avocații Promo-LEX, care i-au acordat asistență juridică.
Potrivit unui comunicat de presă emis de avocați, decizia a fost luată de Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, care a admis parțial, pe 3 ianuarie 2023, acțiunea civilă înaintată împotriva Institutului Mamei și Copilului. Hotărârea nu este definitivă și irevocabilă.
Anterior, avocații Promo-LEX au a sesizat o serie de încălcări privind acest caz:
- lipsa supravegherii și monitorizării pacientei;
- avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului;
- neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii;
- externarea prematură;
- obligarea de a procura de sine-stătător medicamente;
- neglijența în perioada post-avort;
- încălcarea dreptului la informare, consiliere și suport psihologic;
- manipularea cu date și acte medicale.
„Cazul Ecaterinei este primul în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”, spune avocatul Promo-LEX Vadim Vieru.
La mijlocul lunii decembrie 2017, Ecaterina Iaroș, pe atunci în vârstă de 19 ani, a avortat în toaleta Institutului Mamei și Copilului. Tânăra a ajuns la spital cu dureri insuportabile, fiind în a 21-a săptămână de sarcină. A fost lăsată să avorteze singură „ca un câine”, așa cum mărturisea ea atunci.
Ecaterina a depus atunci o plângere la procuratură privind modul și calitatea asistenței medicale care i-au fost acordate și pe care le consideră „tratament degradant”.
După acest caz, sute de femei au povestit istorii dramatice despre experiența lor din maternități și au semnat, în ianuarie 2018, o petiție adresată prim-ministrului și Ministerului Sănătății, cerându-le să verifice cum funcționează maternitățile și să sancționeze cadrele medicale implicate în cazuri de corupție, malpraxis și alte forme de abuz.
O comisie specială formată de Ministerul Sănătății a investigat cazul Ecaterinei. În urma anchetei, a fost demis șeful secției Ginecologie, moașa principală și asistenta medicală. Medicul de gardă, directorul Centrului Perinatal și vicedirectorul medical al instituției au primit mustrare aspră, iar directorul instituției - o sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.