Cele două tabere angrenate în război se pregătesc pentru o ofensivă de primăvară. Săptămâna trecută la Washington, ministrul britanic de externe James Cleverly a spus că Ucraina poate învinge anul acesta dacă aliații ei profită acum de slăbiciunea Rusiei.
Oficialități din Polonia, țările baltice și Finlanda sunt de acord cu evaluarea britanică. Statele Unite cred însă că ajutorul militar trebuie să continue să fie gradual, în loc ca ucrainienii să fie inundați cu echipamente pe care nu le stăpânesc.
Pentagonul crede că acesta poate fi un război de uzură și că resursele, limitate, trebuie folosite cu grijă. Șeful statelor majore ale armatei americane, generalul Mark Milley a spus că „Anul acesta va fi foarte, foarte dificil ca forțele ruse să fie alungate prin mijloace militare”, adăugând că speranța este o soluție diplomatică. La asta s-a adăugat ezitarea Berlinului să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2, în ciuda încercărilor ministrului american al apărării Lloyd Austin de a-i convinge pe germani.
Ucrainienii își doresc cât mai mult armament sofisticat cu putință și cât mai repede. Germania a spus că va trimite tancuri Leopard dacă și America trimite tancuri M-1 Abrams. Washingtonul respingând această cerere pentru că sistemul de aprovizionare pentru motoarele tancurilor respective nu este fezabil, în condițiile Ucrainei.
Tancurile britanice Challengers și cele germane Leopards sunt mai flexibile și mai ușor de manevrat. Partea americană se ferește să-l critice pe cancearul Scholz, arhitectul celei mai radicale schimbări a politicii germane, odată cu suspendarea celor două conducte de gaze din Rusia și reducerea dependenței energetice. Germania nu a spus încă nu livrării de tancuri, dar Ucraina are o fereastră redusă de reechipare și pregătire, înainte de ce se anticipează a fi o nouă ofensivă rusă.
Referindu-se la această fereastră întredeschisă, Austin a spus „Nu prea au mult timp la dispoziție”.