Cine a promovat evaluarea?
Judecătorii Vasile Șchiopu și Sergiu Caraman au fost admiși la concursul pentru posturile de membri în CSM. După această etapă, ei își vor putea înainta candidaturile la Adunarea generală a judecătorilor.
Caraman a fost audiat în comisie pe 2 decembrie 2022. Principalele întrebări ale comisiei au fost legate de faptul că judecătorul nu a declarat mai multe conturi bancare (ale sale și ale soției sale). Caraman a explicat că nu știa despre existența unui cont al soției, pentru că aceasta și l-a deschis înainte ca cei doi să se cunoască.
În plus, judecătorul consideră că nu avea rost să declare conturile în sine, odată ce indicase în declarație veniturile transferate pe acest conturi. El a mai spus că, în cazul în care pe un cont nu există niciun ban, acesta nu reprezintă un bun financiar care trebuie declarat.
Audierea lui Vasile Șchiopu a avut loc în aceeași zi. Membrii comisiei i-au cerut să explice de ce și-a cumpărat în 2022 un apartament în Chișinău la un preț preferențial, deși avea o casă în Ungheni. Judecătorul a spus că avea nevoie de o locuință în capitală pentru că a candidat la postul de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). A împrumutat banii pentru apartament de la o cunoștință, un om de afaceri din Chișinău.
Cine nu a trecut de pre-vetting?
Comisia a respins candidaturile judecătorilor Sergiu Osoianu și Ecaterina Buzu. Ambii au la dispoziție cinci zile pentru a contesta la CSJ decizia comisiei. Totodată, ei trebuie să notifice comisia în decurs de 48 de ore de la emiterea deciziei, dacă sunt de acord sau nu ca aceasta să fie publicată.
În timpul audierilor din 3 decembrie 2022, membrii comisiei au avut întrebări despre apartamentul în care Ecaterina Buzu și familia ei a locuit mai mult de 10 ani, locuință ce aparținea unui minor orfan de mamă. Permisiunea a fost obținută de la tutorele copilului. Buzu a povestit că nu s-a cunoscut nici cu tutorele și nici cu mama copilului. Potrivit ei, bunicii au luat copilul la ei după decesul mamei. Iar ei ar fi lăsat-o să trăiască în apartament cu condiția că judecătoarea va plăti facturile la întreținere.
Audierea judecătorului Sergiu Osoianu a avut loc pe 29 octombrie 2022. Comisia a aflat că Osoianu, în timp ce era procuror, a pretins la un apartament la preț preferențial, pe care însă nu l-a mai primit. În loc de apartament, acest a obținut un milion de lei drept despăgubire, în urma unui acord cu primăria. Osoianu consideră că statul era obligat să-i satisfacă cererea.
Osoianu a mai cumpărat un apartament la preț preferențial când a ajuns judecător. În 2014, el s-a adresat către Consiliul raional Strășeni, ca să mai primească un lot de pământ pentru construcția unei case. Membrii comisiei l-au întrebat dacă el a comunicat consiliului raional că anterior a mai primit un apartament la preț preferențial, dar și o despăgubire în valoare de 1 milion de lei. Osoianu a răspuns că aceste aspecte au fost relatate de presă, de aceea n-a considerat necesar să ofere aceste informații consiliului raional Strășeni.
Ce urmează?
Consiliul Superior al Magistraturii este format din 12 membri. Șase dintre aceștia vor fi aleși la Adunarea generală a judecătorilor. Ceilalți șase, reprezentanți ai profesiilor juridice, vor fi aleși de parlament.
Este pentru prima dată când candidații la principalele funcții din justiție trec printr-o „verificare externă” a averilor și intereselor, efectuată de o comisie de experți naționali și străini (comisia pre-vetting). Totodată, comisia verifică dacă pretendenții respectă normele de etică.
Comisia a intervievat 22 de judecători. Anterior, au fost aprobate trei candidaturi: Livia Mitrofan, Ioana Chironeț și Maria Frunze. Alți cinci au fost respinși. Este vorba despre judecătorii Angela Bostan, Anatolie Țurcan, Vladislav Holban, Vitalie Stratan și Iurie Bejenaru. Toți cinci au contestat deciziile comisiei la CSJ. Plângerile lor vor fi examinate pe 23-24 ianuarie.
Recent, comisia pre-vetting a anunțat că a început să verifice candidații non-judecători.