Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni occidentale contra Teheranului, ca răspuns la reprimarea sângeroasă a demonstrațiilor din Iran


Inscripție anti-Teheran pe un zid la ambasada Iranului din Marea Britanie: „Casa Diavolului, opriți uciderea pruncilor”, Londra, 14 ianuarie 2023.
Inscripție anti-Teheran pe un zid la ambasada Iranului din Marea Britanie: „Casa Diavolului, opriți uciderea pruncilor”, Londra, 14 ianuarie 2023.

Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus noi sancțiuni contra a zeci de persoane și entități din Iran, ca răspuns la reprimarea sângeroasă a masivelor demonstrații antiregim declanșate anul trecut în această țară, după moartea în arestul poliției de moravuri a unei tinere femei ce fusese reținută pentru nu ar fi purtat corespunzător voalul islamic obligatoriu.

Sancțiunile, anunțate pe 23 ianuarie, sînt îndreptate inclusiv mai multor oficialități legate de structura militară numită Gărzile Revoluționare Islamice din Iran (IRGC), care nu a fost însă pusă pe lista neagră a organizațiilor teroriste. Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au spus la Bruxelles că au impus interdicții de călătorie mai mult oficialități, între care Abbas Nilfrușan, un comandat adjunct din IRGC, șeful unei unități care a avut un rol masiv în reprimarea protestelor declanșate de moartea studentei de 22 de ani Mahsa Amini în arestul poliției, în septembrie 2022.

Ministrul iranian al Sportului și Tineretului Hamid Sajajdi a fost și el sancționat după măsurile luate contra sportivilor care au condamnat represiunea și autoritățile, în timp ce mai multe organizații care militează pentru respectarea drepturilor omului au spus că aproape 500 de protestatari au fost uciși în acțiunile represive ale regimului contra celor mai ample demonstrații antiguvernamentale care au avut loc în Iran de la Revoluția Islamică din 1979.

Marea Britanie a spus că a impus și ea sancțiuni contra unor oficialități și entități iraniene ca răspuns la „reprimarea brutală” a propriului popor din Iran, și la executarea recentă a unei foste oficialități din ministerul iranian al Apărării, Alireza Akbari, care avea cetățenie dublă, britanică și iraniană.

Măsura luată de autoritățile britanice Londra a înghețat de asemenea activele procurorului general adjunct din Iran, Ahmad Fazelia, despre care Foreign Office (ministerul britanic de externe) a spus că e „responsabil pentru un sistem de justiție caracterizat de procese nedrepte și pedepse excesive, între care și folosirea condamnărilor la moarte în scopuri politice”.

„Cei sancționați astăzi, de la figuri din justiție folosind pedeapsa capitală pentru obiective politice la huligani bătând protestatari pe străzi, se află în centrul represiunii brutale a poporului iranian de către regim”, a spus într-o declarație ministrul britanic de externe James Cleverly.

„Prin aceste sancțiuni, Regatul Unit și partenerii noștri au trimisun mesaj clar că nu există loc de ascuns pentru cei care se fac vinovați de cele mai rele încălcări ale drepturilor omului”.

La Washington. ministerul de Finanțe a anunțat că alte 10 persoane au fost adăugate pe lista de de sancțiuni americane contra regimului iranian, toate conectate la Gărzile Revoluționare Islamice sau la oficialități din apropiate de acestea.

În timpul tulburărilor cauzate de moartea lui Mahsa Amini pe 16 septembrie 2022, autoritățile iraniene au arestat mii de oameni, și cel puțin patru persoane au fost condamnate la moarte și executate în legătură cu protestele, alți protestatari condamnați la moarte urmând să fie executați.

La reuniunea lor de la Bruxelles din 23 ianuarie, șefii diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europene au discutat și despre Gărzile Revoluționare Islamice din Iran (IRGC), fără însă să o pună pe lista neagră a organizațiilor considerate de UE drept teroriste.

Coordonatorul politicii și de securitate al blocului pan-european, Josep Borrel, care a condus reuniunea de la Bruxelles, a spus că o asemenea etichetă nu i se poate aplica IRGC până când un tribunal dintr-una din țările membre nu condamnă RGC pentru acțiuni teroriste.

„E ceva ce nu se poate decide fără o decizie de tribunal”, spus el presei la Bruxelles.

Uniunea Europeană a impus deja mai multe runde de sancțiuni contra Iranului, ca răspuns la reprimarea sângeroasă a demonstrațiilor de către regimul teocratic autoritar de la Teheran.

Cu relatări Reuters și Associated Press. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG