Secretarul de Stat american Antony Blinken a sosit duminică în Egipt la începutul unui turneu în Orientul Mijlociu în care va încerca reducerea tensiunilor israelo-palestiniene, după o erupție de violență, relatează France Presse.
Blinken, care va călători luni și marți la Ierusalim și Ramallah, după oprirea sa la Cairo, plănuia de multă vreme această vizită, pentru a se întâlni cu noul guvern israelian de extremă dreapta, dar călătoria sa a dobândit o nouă urgență, după evenimentele sângeroase de săptămâna asta, cele mai grave în mai mulți ani de zile.
Vineri, un palestinian a ucis șapte israelieni în fața unei sinagogi dintr-o așezare israeliană din Ierusalimul de est, atac urmat de un altul sâmbătă, tot la Ierusalim în care au fost răniți doi israelieni.
Joi, nouă palestinieni au fost uciși într-un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiați de la Jenin din Cisiordania, una din cele mai sângeroase operațiuni în mai mulți ani.
Israelul a spus că țintele raidului erau militanți Jihad și mai târziu au bombardat Fâșia Gaza controlată de mișcarea Hamas, după ce teritoriul israelian a fost lovit de rachete trase de palestinieni.
Experții se întreabă dacă Blinken va putea obține un progres în actuala criză
E foarte posibil ca aceste violențe să figureze pe agenda convorbirilor dintre Blinken și președintele Abdel Fattah al-Sisi al Egiptului, al cărui rol tradițional de mediator în Orientul Mijlociu l-a ajutat pe al-Sisi să rămână un partener-cheie al Statelor Unite, în ciuda criticilor lui Joe Biden privind nerespectarea drepturilor omului de către guvernarea egipteană.
Statele Unite, care au o relație apropiată cu Israelul, sunt în mod istoric în fruntea eforturilor diplomatice legate de Orientul Mijlociu, dar experții se întreabă dacă Blinken va putea obține un progres în actuala criză.
„Cel mai bun lucru pe care-l pot face e să țină lucrurile stabile pentru a evita un alt mai 2021”, e de părere Aaron David Miller, un negociator american veteran, referindu-se la cele 11 zile de lupte dintre Israel și Hamas care s-au încheiat cu o încetare a focului mediată de Egipt.
Ghaith Al-Omari, fostă oficialitate palestiniană care lucrează acum la Washington Institute, se așteaptă ca Blinken să reitereze mai degrabă poziția tradițională a Americii, decât să încerce să obțină un progres semnificativ.
„Călătoria în sine e un mesaj”, spune Al-Omari, adăugând „Blinken îi va cere lui [Mahmud] Abbas [președintele Autorității palestiniene] să facă mai mult, dar nu e clar ce pote face [palestinienii]”.
Expert: echipa Biden încearcă să „evite confruntarea cu Netaniahu”
Vizita lui Blinken e parte a eforturilor administrației Blinken de a se conecta rapid cu noua guvernare a lui Biniamin Netaniahu, care a revenit la putere la sfârșitul lui decembrie în fruntea celui mai de dreapta cabinet din istoria Israelului.
Cel mai longeviv premier al Israelului, Netaniahu a avut o relație tensionată cu președintele Democrat al Statelor Unite, Barak Obama, pentru că a luat partea adversarilor Republicani ai diplomației Statelor Unite de atunci privitoare la Iran.
Consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a vizitat ceva mai devreme în ianuarie Israelul, pentru a discuta despre Iran, după ce eforturile lui Biden de a revigora acordul nuclear încheiat în 2015 cu Teheranul - acord disprețuit de Netaniahu - au murit efectiv.
Echipa Biden încearcă să „evite confruntarea cu Netaniahu”, probabil din cauza sprijinului puternic de care se bucură liderul israelian în rândul Republicanilor, care controlează Camera Reprezentanților, spune negociatorul american veteran Aaron David Miller, care lucrează acum la Carnegie Endowment for International Peace.
Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.