Linkuri accesibilitate

Spionaj sau stângăcie tehnică? Un balon chinezesc rătăcește în spațiul aerian al Statelor Unite


Vedere de la înălțime a Pentagonului, Arlington, Virginia
Vedere de la înălțime a Pentagonului, Arlington, Virginia

Un misterios balon, despre care se crede că ar fi un dispozitiv de spionaj al Chinei, plutește deasupra Americii și domină ciclurile politice și de știri.

Secretarul de stat Antony Blinken și-a amânat vizita în China, după descoperirea balonului, chiar dacă o astfel de modalitate de spionaj nu este tehnologie de vârf, ci datează de pe vremea revoluției franceze.

Ministerul de Externe de la Beijing a recunoscut că balonul provine din China și-a exprimat regretul, arătând că este un sistem civil folosit pentru meteorologie, care s-a abătut de la traiectorie. Pentagonul arată că balonul nu reprezintă un pericol militar sau pentru populație, el zburând mult peste avioanele comerciale.

Se pare că autoritățile americane au luat în vedere doborârea balonului, dar pentru a nu risca victime și pagube la sol, au decis să-l supravegheze, dar să nu-l doboare. Blinken a comunicat omologului chinez că prezența balonului de supraveghere, în spațiul aerian al Statelor Unite reprezintă „o violare clară a suveranității Americii și a legislației internaționale”.

În aceste condiții, secretarul de stat a decis că nu există condiții pentru o vizită constructivă în China, prezența balonului fiind detrimentală pentru convorbiri substanțiale și constructive. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că balonul este supravegheat și că s-ar deplasa către est, din regiunea centrală a țării. Pentagonul a mai spus că un al doilea balon al Chinei se află la sud de Statele Unite, în America Latină.

O oficialitate americană a spus că balonul din spațiul aerian american, zboară deasupra unor obiective strategice pentru a colecta informații. Un exemplu este statul Montana, unde balonul s-a aflat în zona bazei aeriene Malmstrom, relevantă pentru tehnologie nucleară.

Faptul că cele două țări se spionează una pe cealaltă nu este ceva nou sau neașteptat. Climatul creat de prezența misteriosului balon arată dincolo de faptul în sine și neîncrederea la care s-a ajuns, orice incident având potențialul de a amplifica tensiunile.

XS
SM
MD
LG