Linkuri accesibilitate

Cutremur în Turcia și Siria | Eforturile de salvare continuă. Peste 11 mii de morți


Vedere generală a clădirilor înainte de cutremur în centrul orașului Islahiye, Turcia, 4 octombrie 2022, și vedere generală a clădirilor prăbușite și operațiuni de salvare după cutremur, 7 februarie 2023
Vedere generală a clădirilor înainte de cutremur în centrul orașului Islahiye, Turcia, 4 octombrie 2022, și vedere generală a clădirilor prăbușite și operațiuni de salvare după cutremur, 7 februarie 2023

Eforturile de salvare a victimelor prinse sub dărâmăturile a mii de clădiri distruse de un cutremur puternic și replicile ulterioare care au lovit estul Turciei și Siria vecină au continuat pe 7 februarie.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat, în timpul unei vizite în cea mai afectată regiune după cutremurul puternic de luni, că bilanțul morților din țara sa a crescut la 8.574. S-au înregistrat aproape 50.000 de răniți, a spus Erdoğan aflat în vizită la Kahramanmaras, unul dintre orașele situate cel mai aproape de epicentru.

Cel mai recent bilanț din Siria este de 2.662 de morți ceea ce înseamnă că seismul de luni a luat viețile a peste 11 mii de oameni, fiind unul dintre cele mai grave dezastre naturale care au lovit vreodată regiunea.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 grade a avut loc luni la ora 4:17 dimineața (0117 GMT). Un alt cutremur puternic, doar puțin mai slab, de 7,5, a avut loc în jurul prânzului în aceeași zi. Au avut loc, de asemenea, sute de replici mai mici.Salvatorii din ambele țări s-au întrecut în timp pentru a găsi supraviețuitori la temperaturi scăzute și pe fondul lipsei de echipamente grele pentru a muta dărâmăturile caselor distruse.

„Este unul dintre cele mai mari dezastre din regiunea noastră și din lume, nu doar din istoria republicii noastre”, a declarat Erdogan.


Autoritatea de intervenție în cazul dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că 5.775 de clădiri au fost distruse în urma cutremurului. S-au înregistrat 20.426 de răniți.

Echipe de salvare evacuează un supraviețuitor de sub dărâmăturile unei clădiri distruse în Kahramanmaras, în sudul Turciei, marți, 7 februarie 2023
Echipe de salvare evacuează un supraviețuitor de sub dărâmăturile unei clădiri distruse în Kahramanmaras, în sudul Turciei, marți, 7 februarie 2023

Turcia a desfășurat 28 de mii de membri ai personalului de securitate în zonele calamitate, a declarat ministrul de interne Suleyman Soylu, iar multe alte țări au anunțat că vor trimite echipe de căutare și salvare.

Două echipe ale Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională, cu 80 de persoane fiecare și 12 câini, urmează să sosească pe 8 februarie în Turcia.

„Oamenii mor în fiecare secundă”

Din cauza dimensiunii pagubelor și a lipsei de ajutor în anumite zone, supraviețuitorii spun că se simt singuri în fața dezastrului, spun reporterii AFP aflați la fața locului. „Chiar și clădirile care nu s-au prăbușit, au fost grav avariate. Acum sunt mai mulți oameni sub dărâmături decât deasupra”, susține Hassan (nu a vrut să fie menționat cu numele complet), locuitor din orașul Jindayris, controlat de rebeli.

„Sunt în jur de 400-500 de persoane prinse sub fiecare clădire prăbușită, cu doar 10 persoane care încearcă să le scoată. Și nu există niciun utilaj”, a adăugat el.

Căștile Albe care conduc eforturile de salvare a persoanelor îngropate sub dărâmături în zonele controlate de rebeli din Siria au făcut apel la ajutor internațional în „cursa lor contra cronometru”.

Căștile Albe se străduiesc să scoată supraviețuitori de sub dărâmăturile a zeci de clădiri distruse în zonele din nord-vestul Siriei, devastate de război, care rămân în afara controlului guvernului.

„Echipele internaționale de salvare trebuie să vină în regiunea noastră”, spune Mohammed Shibli, un purtător de cuvânt al grupului cunoscut în mod oficial sub numele de Apărarea Civilă Siriană. „Oamenii mor în fiecare secundă; suntem într-o cursă contra cronometru”, a declarat el pentru AFP din Turcia vecină.

Cursă contra cronometru

„Este o cursă contra cronometru", spunea la Geneva și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se diminuează”.

Ucraina s-a numărat printre țările care au anunțat că vor trimite o echipă de căutare și salvare în Turcia. Serviciul de stat pentru situații de urgență a declarat că echipa va fi formată din 87 de persoane, inclusiv 10 membri ai echipajului de zbor.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit cu președintele Erdoğan și „și-a exprimat condoleanțele față de oribila tragedie care s-a abătut asupra poporului turc din cauza cutremurelor”.

Dar până acum prea puține echipaje de urgență se află la fața locului, iar locuitorii din mai multe orașe turcești afectate și-au exprimat furia și disperarea față de ceea ce au spus că a fost un răspuns lent și inadecvat din partea autorităților.

Echipele de salvare care lucrează au fost împiedicate de temperaturile scăzute și de cele aproape 200 de replici, care au făcut periculoasă căutarea prin structuri instabile.

În provincia Hatay, oficialii au declarat că până la 1.500 de clădiri au fost distruse și că multe persoane ar fi prinse sub dărâmături, fără ca echipele de ajutor sau de salvare să ajungă. Mii de oameni s-au adăpostit în săli de sport sau în hale de piață, în timp ce alții au fost nevoiți să își petreacă noaptea afară.

Oameni caută printre ruinele unei clădiri prăbușite în urma unui cutremur în Kahramanmaras, Turcia, 7 februarie 2023
Oameni caută printre ruinele unei clădiri prăbușite în urma unui cutremur în Kahramanmaras, Turcia, 7 februarie 2023

Cutremurul, care a avut epicentrul în provincia Kahramanmaras din sud-estul Turciei, a făcut ca locuitorii din Damasc și Beirut să-și caute refugiul pe stradă și a fost resimțit până la Cairo.

În cele mai recente promisiuni de ajutor internațional, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că se pregătește să trimită o echipă de căutare și salvare formată din 60 de persoane, precum și provizii medicale.

Guvernul pakistanez a trimis în dimineața zilei de 7 februarie un zbor cu provizii de ajutor și o echipă de căutare și salvare formată din 50 de persoane și a declarat că vor fi efectuate zboruri zilnice de ajutor către Siria și Turcia începând cu 8 februarie.

India a declarat că va trimite două echipe de căutare și salvare, inclusiv câini special antrenați și personal medical.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a sunat pe Erdoğan pentru a-și exprima condoleanțele și a oferi asistență aliatului NATO. Casa Albă a declarat că trimite echipe de căutare și salvare pentru a sprijini eforturile Turciei.

XS
SM
MD
LG