Linkuri accesibilitate

Tancurile Leopard se adună greu | Expert militar: Livrările mai mici sunt mai eficiente


Zeci de tancuri vechi germane Leopard 1 în depozitul unei firme private, Tournais, Belgia, 31 ianuarie 2023.
Zeci de tancuri vechi germane Leopard 1 în depozitul unei firme private, Tournais, Belgia, 31 ianuarie 2023.

După Statele Unite, Germania oferă Ucrainei al doilea cel mai mare ajutor militar și umanitar, la egalitate cu Marea Britanie, a declarat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius care făcuse o vizită surpriză la Kiev, pentru convorbiri cu omologul sau ucrainean Oleksi Reznikov și cu președintele Volodimir Zelenski.

Se pare însă că Germania este pentru moment una din puținele țări aliate care va livra Ucrainei tancurile principale de luptă Leopard 2. Este vorba de 14 tancuri, care vor ajunge în Ucraina până la sfârșitul lunii martie, a asigurat Pistorius într-un interviu cu canalul public de televiziune ZDF.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, prezintă o copie în miniatură a unui tanc Leopard 2 ministrului ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, în timpul întâlnirii lor, la Kiev, 7 februarie 2023
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, prezintă o copie în miniatură a unui tanc Leopard 2 ministrului ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, în timpul întâlnirii lor, la Kiev, 7 februarie 2023

Până acum, Germania a oferit deja 3,3 miliarde de euro ajutor militar Ucrainei – care nu include cele 14 tancuri Leopard 2, la care se adaugă 3,5 miliarde euro în ajutoare umanitare.

Potrivit lui Pistorius însă, pentru moment este mai greu de „adunat” tancurile de luptă grele Leopard 2, promise Ucrainei de mai multe țări aliate , începând cu Polonia, cea care a făcut și cele mai mari presiuni asupra Berlinului să accepte livrarea de tancuri Leopard. Varșovia chiar avertizase că ar putea trimit Ucrainei astfel de tancuri fără aprobarea Germaniei, țara producătoare, chiar dacă aprobarea este stipulată în acordurile bilaterale.

După multe ezitări, Berlinul a acceptat, în momentul în care și Statele Unite au promis să trimită tancuri Abrams – dar acum, se pare că cele 14 tancuri Leopard 2 promise de Germania și care vin direct din rezervele armatei naționale – sunt singurele promisiuni ferme. Alături de cele 4 tancuri promise de Canada și care au început să fie livrate. Primele.

„Până acum, Germania este cel mai mare donator cu 14 tancuri Leopard 2A6. Suntem încă în discuții cu alte două-trei țări” a mai spus Pistorius marți seară.

Se pare că vor fi mai multe tancuri Leopard 2A4 (generație mai veche decât cele pe care le-a promis Germania). În total, s-ar putea strânge tancuri pentru a dota unul sau două batalioane.

„Dacă punem la socoteală și tancurile 2A4, împreună cu cele de tip 2A6 am putea obține unul sau două batalioane. Dar asta nu mai depinde de Germania în acest moment, ci de ceilalți parteneri, care și-au exprimat și ei disponibilitatea de a ajuta, înaintea conferinței de la Ramstein [a celor peste 50 de state donatoare pentru Ucraina].”

Revenirea unui tanc scos la pensie: Leopard 1

Situația este mai bună cu tipurile vechi de tancuri Leopard 1, cele construite pentru armata federală germană imediat după al Doilea Război Mondial și la care s-a renunțat acum 20 de ani. Un tanc care însă tehnic, nu este mult mai avansat decât tancurile rusești.

  • Tancul Leopard 1 împlinește anul acesta 60 de ani.
  • Primul tanc a fost prezentat în 1963.
  • În 1965, la 20 de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, au fost livrate primele tancuri de producție germană armatei federale.
  • Până în anii 70’, armata Germaniei federale a fost dotată cu peste 2.400 de tancuri Leopard.
  • Au fost exportate peste 2.700 în 13 țări.
  • Numele de Leopard 1 a fost dat numai în 1986, la ultima modernizare.
  • În 2003 au fost „casate”, retrase din dotarea armatei germane, ultimele tancuri Leopard 1.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius a anunțat că până la jumătatea anului, Danemarca, Olanda și Belgia ar putea repara si echipa 20 de astfel de tancuri – numărul ar putea crește la 80 până la sfârșitul anului iar până „în primul trimestru al anului viitor ar putea fi livrate peste 100 de tancuri Leopard 1 sau echivalentul a trei, patru batalioane”, a mai spus ministrul german al Apărării marți seară la Kiev, după discuțiile cu președintele Volodimir Zelenski.

La prima vedere, se pare că livrarea de tancuri grele de luptă Ucrainei merge greu. Și că numărul pus la dispoziție până acum de aliații occidentali este mult sub cele 300 de tancuri minim, pe care le cerea Ucraina.

Logistic, mai puține tancuri este mai eficient

Dar expertul militar Niklas Masuhr de la Centrul pentru Studii de Securitate al Politehnicii din Zurich atrage atenția că armata ucraineană nici nu ar putea face față, logistic, unor livrări masive și rapide de tancuri de producție occidentale. „Tancurile trebuie reperate și înarmate iar militarii ucraineni trebuie antrenați –un efort logistic imens pentru că din Europa sunt promise diverse generații și tipuri de Leopard”, spune Masuhr.

Expertul mai reamintește că un tanc Leopard are un echipaj de patru militari iar antrenamentul durează între patru și șase săptămâni.

Militarii ucraineni vor fi antrenați în Germania și Polonia în primul rând dar Masuhr crede că va veni momentul în care armata ucraineană trebuie să preia parte din acest antrenament, ca să fie mai ușor de organizat logistic și mai aproape de liniile frontului.

Imediat după ce Germania si Statele Unite au promis tancuri principale de luptă, Ucraina a cerut avioane moderne de luptă F16 de producție americană și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG