Linkuri accesibilitate

Zelenski cere avioane de luptă în timpul unei vizite-surpriză în străinătate


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga) și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, în momentul sosirii lor la baza militară Bovington Camp, unde se antrenează militarii ucraineni, 8 februarie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga) și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, în momentul sosirii lor la baza militară Bovington Camp, unde se antrenează militarii ucraineni, 8 februarie 2023

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut pe 8 februarie un apel către aliații occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă pentru a combate forțele rusești.

El a făcut această cerere în timpul unei vizite în Marea Britanie și Franța, în a doua călătorie cunoscută în străinătate de la invazia neprovocată a Moscovei în țara sa în urmă cu un an.

„Fac un apel către voi și către întreaga lume, cu cuvinte simple și totuși foarte pline de înțeles pentru noi: avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate”, a spus Zelenski în istoricul său discurs din Parlamentul britanic.

„Știm că libertatea va învinge, știm că Rusia va pierde”, le-a spus el parlamentarilor.

Premierul britanic Rishi Sunak afirma după aceea, în cadrul unei conferințe de presă comune, că „nimic nu este exclus” în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei. Avioanele de vânătoare pentru Ucraina „intră și ele în temele dialogului”, a adăugat Sunak.

După discursul lui Zelenskiy în Parlament, acesta s-a întâlnit cu regele Carol al III-lea și apoi l-a însoțit pe Sunak la o inspecție a soldaților ucraineni care se antrenează în sud-vestul Angliei pentru a opera tancurile britanice Challenger 2, despre care Sunak a spus că vor fi desfășurate în Ucraina luna viitoare.

Mulțumindu-i lui Rishi Sunak pentru ajutorul britanic, Zelenski a făcut apel și la rachete cu rază lungă de acțiune, spunând că, dacă Ucraina primește sau nu primește avioane de luptă, „ofensiva ucraineană va stagna” și rușii vor relua avansul pe teritoriul ucrainean.

Anterior, Marea Britanie a anunțat un supliment imediat de echipament militar pentru Ucraina pentru a o ajuta să respingă atacurile rusești și s-a angajat să instruiască piloții săi pentru a se asigura că sunt capabili să piloteze avioane de luptă la standardele NATO în viitor, potrivit unui comunicat guvernamental.

Dar un purtător de cuvânt al Sunak a declarat reporterilor că nu a fost luată nicio decizie privind furnizarea de avioane de luptă Ucrainei.

Turneul european continuă

Zelenski a sosit mai târziu, pe 8 februarie, în Franța pentru o întâlnire la o cină târzie cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz. Macron declara înainte de întâlnirea de la Paris că Franța este „hotărâtă să ajute Ucraina pentru a obține victoria și pentru a reintra în drepturile sale legitime", adăugând că Franța va „continua eforturile” de a livra arme Kievului.

Zelenski a îndemnat Franța și Germania să nu ezite să trimită arme, spunând că armele au potențialul de a schimba cursul războiului. „Cu cât mai repede vom primi arme grele cu rază lungă de acțiune și piloții noștri vor primi avioane moderne... cu atât mai repede se va pune capăt acestei agresiuni rusești”, a spus el.

De luni de zile, Kievul imploră Occidentul să își sporească sprijinul militar, inclusiv să furnizeze avioane de luptă.

Statele Unite, Marea Britanie, Germania și alți aliați occidentali au aprobat recent trimiterea a sute de tancuri de luptă, vehicule blindate și alte arme grele în Ucraina, mai ales că, după toate probabilitățile, Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră, posibil chiar luna aceasta.

Până acum, nici Washingtonul nu a acceptat să furnizare avioane de luptă F-16 către Ucraina, dar unii aliați, precum Polonia, au anunțat că ar putea fi deschiși la această idee.

Vizita lui Zelenski în Marea Britanie și Franța este prima vizită a președintelui ucrainean de când Rusia i-a invadat țara, pe 24 februarie 2022. El a mai vizitat Statele Unite și s-a adresat Congresului în decembrie. Potrivit unor informații, Zelenski ar putea participa la un summit al Uniunii Europene săptămâna aceasta la Bruxelles.

Scholz a declarat că liderii de la summitul din 9 februarie vor trimite un semnal puternic de solidaritate cu Kievul. „Voi duce un mesaj clar la Bruxelles: Ucraina face parte din familia europeană”, a spus Scholz la Paris, pe 8 februarie.

Luptele grele din partea de est a Ucrainei au determinat Kievul să ceară aliaților săi armament greu, având în vedere avantajul Rusiei în ceea ce privește dimensiunea efectivelor și cantitatea de echipament de luptă de care dispun invadatorii. Armele cu rază de acțiune mai mare ar permite Ucrainei să riposteze mai puternic decât a făcut-o până acum, spun oficialii.

Pe 7 februarie, Germania, Olanda și Danemarca au promis să furnizeze peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că 20-25 de tancuri vor ajunge până în vară, aproximativ 80 până la sfârșitul anului și cel puțin încă 100 în 2024. Cele trei țări au promis, de asemenea, că vor oferi instruirea și sprijinul necesar pentru tancuri.

XS
SM
MD
LG