Linkuri accesibilitate

Rusia spune că „teroriști ucraineni” au ucis și luat ostatici pe teritoriul ei, Kievul neagă


Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (colaj)
Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (colaj)

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat acuzațiile rusești că un grup de sabotori ucraineni ar fi efectuat un atac în interiorul Rusiei.

Presa rusă a citat joi dimineață oficiali ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) spunând că sabotorii, numiți mai târziu de Kremlin „teroriști ucraineni”, s-ar fi infiltrat în regiunea Briansk, atacând câteva sate și luând ostateci.

FSB a spus că sabotorii ucraineni luptă cu forțele rusești.

Guvernatorul regiunii din apropierea graniței cu Ucraina, Alexander Bogomaz, a spus că un om a fost ucis când ucrainenii au deschis focul asupra unei mașini, rănind totodată un copil de 10 ani. Bogomaz a mai spus că ucrainenii ar fi atacat și cu o dronă, incendiind o casă dintr-un sat, în vreme ce tiruri de artilerie din Ucraina ar fi avariat două case într-o altă localitate.

TASS relatase mai devreme că sabotorii, câteva zeci la număr, ar fi luat ostatici șase oameni.

Presupusul atac a fost comentat chiar de președintele rus Vladimir Putin, care a spus că a fost „un act terorist” în care ucrainenii au tras în mod deliberat asupra civililor.

Informațiile nu pot fi confirmate independent, iar Kievul nu comentează de obicei prin declarații oficiale relatările despre atacuri ucrainene pe teritoriul rus.

Consilierul lui Zelenski Mihailo Podoliak a spus, totuși, pe Twitter, că relatările rusești sunt „o provocare intenționată clasică” din partea Rusiei, care inventează incidente armate ca să justifice invadarea Ucrainei în urmă cu un an și ceva. El a spus că incidentul ar dovedi că „mișcarea de partizani” în interiorul Federației Ruse ar lua amploare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Putin urma să meargă în regiunea Stavropol, în sudul Rusiei europene, la un eveniment pe tema educației, dar a renunțat și se va alătura doar prin video.

Agenția France Presse notează că oficialii ruși din regiunile de la granița cu Ucraina se plâng des de tirurile de artilerie ucraineană care ar lovi localități rusești, dar incidente ca acela cu „infiltrarea” sunt foarte rare.

Associated Press notează pe aceeași temă că dacă incidentul este real, el arată că Kievul mărește presiunea asupra Moscovei dezvăluind slăbiciunile apărării ruse, punând Kremlinul într-o poziție „jenantă” și semănând îngrijorare în rândul populației rusești, mai ales că vine după relatări (neconfirmate de Kiev) despre drone ucrainene doborâte de ruși inclusiv în regiunea Moscovei.

XS
SM
MD
LG