La o conferință de presă, Reynders a spus că astfel de situații au existat și în alte state în care s-a desfășurat reforma justiției, adăugând că „un blocaj de câteva săptămâni sau de 2-3 luni nu înseamnă sfârșitul jocului”.
Potrivit oficialului european, chiar dacă procesele de pre-vetting și de vetting sunt complicate, comisiile ar trebui să fie foarte selective. „Ceea ce trebuie să faceți este să asigurați o calitate înaltă a reformelor”, a declarat comisarul pentru justiție.
El a reamintit că reformarea sistemului de justiție este o parte importantă în calea integrării europene a R. Moldova. „Va fi foarte important pentru R. Moldova să îndeplinească toate condițiile de respectare a statului de drept, înainte de a deveni stat membru. Trebuie să fim siguri că vom avea o adevărată schimbare în sistemul de justiție”, a punctat Reynders, spunând, de altfel, că autoritățile nu ar trebuie să facă în acest proces concesii.
La Chișinău, Reynders a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Comisarul le-a dat asigurări că Uniunea Europeană urmărește procesul de reformare a justiției și că este gata să ofere sprijinul de care este nevoie.
Vorbind despre rezistența pe care o întâmpină autoritățile din partea unor oameni din sistem, Maia Sandu i-a spus că „cei care nu apreciază eforturile de curățare a justiției și de combatere a corupției sunt persoanele compromise din justiție”.