Linkuri accesibilitate

Donald Trump: Sunt războinicul vostru. Sunt justiția voastră!


Donald Trump la conferința organizației ultra-conservatoare CPAC
Donald Trump la conferința organizației ultra-conservatoare CPAC

Donald Trump, discurs sumbru la Conservative Political Action Conference (CPAC), conferința activiștilor și aleșilor conservatori americani.

Prezent la conferința organizației ultra-conservatoare CPAC, unde sprijinitorii săi au o voce puternică și influentă, fostul președinte Donald Trump a rostit probabil una dintre cele mai întunecate alocuțiuni ale carierei sale politice.

Donald Trump: Sunt războinicul vostru. Sunt justiția voastră!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

Acest discurs o imagine clară a ceea ce ar putea urma în politica americană dacă redevine șef al statului.

El a spus că Partidul Republican a fost până la el guvernat de „ciudați, neoconservatori, globaliști, promotori ai granițelor deschise și nebuni”, proclamând că acum partidul i-ar aparține. „Ori câștigăm, ori ei câștigă. Și dacă ei câștigă, nu vom mai avea o țară” – a spus Trump de la tribuna CPAC, unde într-o competiție ipotetică cu Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, Trump câștigă cu 60 la 22 de procente.

Evocând posibilitatea de a fi inculpat, în legătură cu nu puținele investigații care-l vizează, fostul președinte a spus că va rămâne oricum în cursa pentru Casa Albă. „În 2016 am spus că sunt vocea voastră” – a arătat Donald Trump, continuând „Astăzi adaug – Sunt războinicul vostru. Sunt justiția voastră. Și pentru cei care au fost nedreptățiți și trădați, sunt pedeapsa, în numele vostru”.

Această retorică autoritară este acum emblema clară a ceea ce Donald Trump are de gând să spună în campanie. Noua lui campanie nu mai are energia celor precedente și asta a încercat Trump să revitalizeze cu discursul său combativ. „Timp de șapte ani, voi și cu mine am fost angajați într-un război epic pentru a salva țara din mâinile unor oameni care o urăsc și vor să o distrugă” – a arătat fostul șef al executivului, într-un discurs care s-a dorit centrat pe plângerile și nemulțumirile sale cu privire la trecut. În general, reuniunea ultra-conservatorilor a acoperit mai puțin temele care contează pentru majoritatea americanilor și mai mult pe așa zisele războaie culturale, cum ar fi de exemplu combaterea transsexualismului.

Faptul că Donald Trump și-a prezentat în culori atât de sumbre și agressive oferta politică, ridică întrebarea în ce măsură viziunea lui rămâne reprezentativă pentru Partidul Republican, în care se conturează și alte oferte electorale. Acestea, prezente pe scena CPAC s-au ferit să-l vizeze direct pe cel aflat acum în postura de favorit, dar este îndoielnic că contra-candidații vor putea să-l ignore în continuare, dacă își doresc să obțină nominalizarea.

XS
SM
MD
LG