Linkuri accesibilitate

Val de atacuri aeriene rusești în Ucraina. Centrala Zaporojie a rămas fără energie electrică


Trei rachete rusești lansate împotriva Ucrainei din regiunea rusă Belgorod, în dimineața zilei de 9 martie, Harkov, Ucraina
Trei rachete rusești lansate împotriva Ucrainei din regiunea rusă Belgorod, în dimineața zilei de 9 martie, Harkov, Ucraina

Rusia a lansat un val masiv de lovituri aeriene asupra Ucrainei, au anunțat autoritățile pe 9 martie.

Atacurile au produs victime și multiple întreruperi de energie electrică în întreaga țară, oprind alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare din Zaporojie, în timp ce bătălia pentru Bahmut, în est, a continuat.

Cel puțin patru persoane au fost ucise în loviturile asupra orașului Lviv din vestul țării, a declarat guvernatorul regional Maksim Kozițki.

„În acest moment, știm că au murit patru adulți: doi bărbați și două femei. Aceștia se aflau acasă când locuința lor a fost lovită de rachetă. Încă se mai fac operațiuni de căutare și salvare printre dărâmături. Este posibil să mai fie și alte persoane sub dărâmături”, a declarat Kozițki, adăugând că trei clădiri rezidențiale au fost distruse.

O persoană a fost ucisă și două au fost rănite în regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul Serhi Lisak.

Cel puțin două persoane au fost rănite într-un atac asupra districtului Sviatoșin din Kiev, a scris primarul Vitali Kliciko pe Telegram, în timp ce sirenele de raid aerian au sunat în întreaga capitală, iar alimentarea cu energie electrică și termică a fost întreruptă.

„Districtul Sviatoșin. Toate serviciile de urgență se grăbesc să ajungă la fața locului. Mașini ard în curtea uneia dintre clădirile rezidențiale. Alerta aeriană continuă. Rămâneți în adăposturi. Două victime în districtul Sviatoșin. Medicii acordă ajutor la fața locului”, a scris Kliciko pe Telegram. El a precizat că și cartierul Holosiivski din capitală a fost lovit, fără a oferi mai multe detalii.

Orașul nordic Jitomir a fost în cursul nopții ținta unui roi de drone kamikaze Șahed de fabricație iraniană , a declarat primarul Serhi Suhomlin. Nu au fost raportate victime, a precizat Suhomlin, dar utilitățile au fost întrerupte.

„Apa nu mai curge la robinet, majoritatea caselor din oraș nu au electricitate - toate acestea după atacul nocturn asupra orașului Jitomir de către dronele Șahed”, a declarat Suhomlin într-un mesaj video.

Ce se întâmplă la Bahmut? Armata ucraineană a decis să nu se retragă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00

Atacurile rusești au vizat, de asemenea, regiunile Odesa și Harkov, au raportat autoritățile locale, provocând întreruperi de energie electrică și deteriorând infrastructura feroviară.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost deconectată de la rețeaua electrică a țării în urma unui atac cu rachete rusești, iar centrala funcționează în prezent cu 18 generatoare diesel, a anunțat compania de stat ucraineană pentru energie nucleară într-un comunicat.

Enerhoatom a precizat că al cincilea și al șaselea reactor al centralei au fost oprite, iar generatoarele diesel care mențin centrala în funcțiune au combustibil suficient pentru doar 10 zile.

Centrala se află sub control rusesc, dar este operată de tehnicieni ucraineni. Autoritățile instalate de Rusia în partea ocupată de Moscova din regiunea Zaporojie au declarat că incidentul este „o provocare” din partea Ucrainei.

Noul val de atacuri rusești are loc în timp ce forțele ucrainene se aflau sub o presiune din ce în ce mai mare în Bahmut, unde de luni de zile are loc o luptă acerbă pentru controlul orașului situat din estul Donețkului.

În ultimele 24 de ore, apărătorii ucraineni au respins peste 110 atacuri în zonă, informează Statul Major General al Forțelor Armate în buletinul său zilnic.

Se crede că ambele tabere au suferit pierderi grele în bătălia pentru oraș, care avea o populație de 70 de mii de locuitori înainte de război, dar care este acum în mare parte abandonat, deoarece civilii au fugit din calea luptelor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la 8 martie că forțele ruse, în ciuda pierderilor serioase suferite, ar putea fi încă pe punctul de a cuceri Bahmut.

Experții militari spun că Bahmut are o valoare strategică redusă pentru Rusia, care urmărește doar o victorie simbolică atât de necesară după ce a suferit mai multe eșecuri în ultimele luni.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat pe 8 martie că însăși rezistența de lungă durată a Ucrainei la Bahmut ar trebui considerată o „victorie”.

XS
SM
MD
LG