Linkuri accesibilitate

Statele Unite acuză serviciile rusești de orchestrarea protestelor la Chișinău pentru schimbarea puterii


John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate din Statele Unite
John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate din Statele Unite

Statele Unite au avertizat că persoane care au legături cu serviciile ruse organizează și intenționează să folosească proteste antiguvernamentale în Republica Moldova ca bază pentru o „insurecție fabricată”, având probabil scopul final de a instala la Chișinău un guvern mai prietenos cu Moscova.

Declarația a fost făcută pe 10 martie de John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, și survine cu două zile înainte de o nouă demonstrație plănuită la Chișinău de Partidul Șor și „Mișcarea pentru Popor” pe care a fondat-o.

În declarația în scris a lui Kirby difuzată de ambasada americană de la Chișinău se mai spune că, Statele Unite se așteaptă ca „un alt set de actori ruși să furnizeze instruire” pentru demonstrații artificiale la Chișinău.

Dar în declarație se mai spune că, „la fel ca președinta Maia Sandu”, Washington-ul „nu vede vreo amenințare militară imediată” la adresa Republicii Moldova, descrisă drept „un partener puternic al Statelor Unite.

Declarația survine înaintea unor noi proteste plănuite de Partidul Șor

La Chișinău, Partidul Șor sancționat de Statele Unite pentru manevre în R. Moldova în interesul Kremlinului a reluat protestele antiguvernamentale în ultimele săptămâni, în timp ce autoritățile au confiscat noi sume de bani care ar fi destinate organizării protestelor și care are proveni din surse ilegale.

O lideră a protestelor antiguvernamentale, Marina Tauber, vicepreședintă a Partidului Șor, a respins acuzațiile autorităților de la Chișinău despre faptul că protestele ar avea scopuri violente, spunând că singura revendicare este ca guvernul să achite integral facturile tuturor pentru energie electrică, termică și gaze pe trei luni de iarnă.

Potrivit declarației lui John Kirby, administrația Biden consideră că Moscova acționează pentru a răspândi informații false cu privire la stabilitatea R. Moldova. Un exemplu a fost afirmația de luna trecută a Ministerului rus al Apărării că Ucraina ar fi plănuit să invadeze regiunea separatistă transnistreană. Kirby a spus că sunt acuzații „nefondate, false și creează o panică fără temei”.

Statele Unite promit „o serie de pași de răspuns” împreună cu autoritățile moldovene

Declarația oficialului american mai vine la o zi după ce Tiraspolul a afirmat că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului transnistrean în spatele căreia s-ar fi aflat Ucraina, acuzație despre care Chișinăul a spus că este o „bombă informațională” într-o campanie de propagandă pentru escaladarea situației, iar Kievul a spus că reprezintă o „provocare” din partea Moscovei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus luna trecută că Ucraina ar fi interceptat un plan rusesc de destabilizare a R. Moldova. Declarațiile făcute de Zelenski la Bruxelles au fost repetate la Chișinău de președinta Sandu, care a spus că planul era cunoscut Chișinăului. Acesta ar fi inclus acțiuni ale unor sabotori cu instruire militară, care ar fi pregătit acțiuni violente, inclusiv atacarea clădirilor guvernamentale și luarea de ostatici.

În declarația din 10 martie, oficialul american Kirby a mai spus că Statele Unite iau o serie de pași ca răspuns la intențiile Rusiei de a destabiliza R. Moldova, în colaborare cu autoritățile moldovene, așa încât acestea să poată „investiga mai departe, dejuca și zădărnici” planurile rusești.

Statele Unite vor continua să scoată la iveală „identitatea și activitățile actorilor ruși” care amenință securitatea R. Moldova, vor continua să sprijine financiar Chișinăul, inclusiv pentru întărirea securității energetice și vor susține „puternic” reformele politice, economice, anticorupție ale R, Moldova și integrarea ei europeană.

XS
SM
MD
LG