Linkuri accesibilitate

Lupta pentru Bahmut se intensifică. Ambele tabere descriu situația ca fiind „dificilă”


Forțele Kievului au respins mai multe valuri de atacuri rusești la Bahmut, în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major al armatei ucrainene, în timp ce comandanți din ambele tabere au descris situația din orașul asediat din regiunea Donețk ca fiind „dificilă”.

„În ultima zi, unitățile forțelor noastre de apărare au respins 102 atacuri. Inamicul nu și-a contenit încercările de a cuceri orașul Bahmut”, a declarat Statul Major General, în actualizarea sa zilnică din 13 martie, adăugând că trupele ruse, în ciuda „pierderilor semnificative”, își continuă asaltul necruțător.

Lupta pentru Bahmut a fost una dintre cele mai aprige bătălii din timpul invaziei rusești în Ucraina, în ciuda faptului că are orașul ar avea o valoare strategică discutabilă, potrivit unor observatori militari occidentali.

Statul Major General a precizat că lupte grele au loc, de asemenea, în alte câteva zone din apropiere de Bahmut - Liman, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk.

Separat, comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat pe 13 martie că „situația din jurul Bahmutului rămâne dificilă”.

Într-un mesaj pe Telegram, Sîrski a spus că forțele ucrainene din Bahmut se confruntă cu atacuri repetate ale mercenarilor companiei private Wagner, care au încercat în mod repetat să ajungă în centrul orașului.

„Toate încercările inamicului de a captura orașul sunt respinse de artilerie, tancuri și alte guri de foc”, a spus Sîrski.

Ce se întâmplă la Bahmut? Armata ucraineană a decis să nu se retragă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost citat de agenția rusă de știri TASS, la 12 martie, afirmând că forțele sale se confruntă cu o rezistență „acerbă” și că armata ucraineană trimite „rezerve nesfârșite” în oraș.

„Situația din Bahmut este dificilă, foarte dificilă, inamicul luptă pentru fiecare metru”, a declarat Prigojin. „Și cu cât ne apropiem mai mult de centrul orașului, cu atât luptele devin mai aprige, cu atât mai multă artilerie și tancuri sunt folosite împotriva noastră.”

„Ucrainenii continuă să furnizeze rezerve nesfârșite. Dar noi mergem înainte și vom continua să mergem înainte și nu vom acoperi cu rușine gloria armelor rusești”, a adăugat el.

Pierderi mari au suferit atât Rusia, cât și Ucraina

Relatările niciuneia dintre părți nu au putut fi verificate independent, dar analiști militari spun că pierderi mari au suferit atât Rusia, cât și Ucraina.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații, din 13 martie, că Prigojin, care a folosit deținuți pentru a suplini pierderile suferite de grupul Wagner în război, a pierdut probabil accesul în închisori pentru recrutarea deținuților, din cauza unui conflict în curs de desfășurare cu Ministerul rus al Apărării.

„Dacă interdicția va dura, Prigojin va fi probabil forțat să reducă amploarea sau intensitatea operațiunilor Wagner în Ucraina”, se arată în raportul serviciilor secrete britanice.

În raport se mai spune că „aproximativ jumătate din deținuții pe care Wagner i-a desfășurat deja în Ucraina au devenit probabil victime”.

Pe 12 martie, armata ucraineană a declarat că două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite atunci când forțele rusești au bombardat un obiectiv civil din orașul Herson.

Herson este capitala administrativă a uneia din cele patru regiuni ucrainene – alături de Donețk, Luhansk și Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa - pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins că le-a anexat în octombrie, un gest respins de cea mai mare parte a țărilor lumii.

XS
SM
MD
LG