Linkuri accesibilitate

Interviu | Ambasadorul R. Moldova în SUA: „Americanii au probe de influență directă din partea Rusiei” 


La 12 decembrie 2022, Ambasadorul R. Moldova în SUA Viorel Ursu și-a prezentat scrisorile de acreditare lui Joseph R. Biden, Jr., Președintele Statelor Unite ale Americii, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Casa Albă.
La 12 decembrie 2022, Ambasadorul R. Moldova în SUA Viorel Ursu și-a prezentat scrisorile de acreditare lui Joseph R. Biden, Jr., Președintele Statelor Unite ale Americii, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Casa Albă.

Statele Unite cunosc despre încercările Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova și ajută guvernarea pro-europeană de la Chișinău să prevină „cele mai periculoase situații” inclusiv prin schimb de probe și informații, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, ambasadorul R. Moldova la Washington, Viorel Ursu.

Potrivit ambasadorului, odată cu începerea invaziei rusești în Ucraina, SUA au mărit de șase ori finanțarea pentru R. Moldova, iar o bună parte din acești bani a mers pentru fortificarea frontierei de stat, ceea ce va ajuta „ca elemente distructive să nu poată intra în țară”. De asemenea, Statele Unite ajută R. Moldova să scape de dependența energetică față de Rusia.

Ambasadorul a povestit Europei Libere și despre solicitările R. Moldova de a interzice postările sponsorizate pe Facebook ale oligarhului fugar Ilan Șor, sancționat de SUA. Chiar dacă Departamentul de Stat al SUA poartă discuții cu Meta, ar fi vorba despre un joc „de-a mâța și șoarecele”, deoarece compania americană nu are suficiente surse pentru a monitoriza activitatea de pe Facebook.

Europa Liberă: Cum sunt văzute și percepute în SUA declarațiile de la Chișinău privind planul Rusiei de a destabiliza situația din țară, de a schimba guvernul și de a ține R. Moldova în sfera sa de influență?

Viorel Ursu: Ei [americanii] văd asta ca parte a unei strategii de alarmare a populației R. Moldova. Probele, pe care le au, mă refer aici la sancțiunile adoptate în octombrie 2022 [potrivit cărora, Șor ar fi complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse]. În acea declarație au fost oferite și niște probe de influență directă din partea Rusiei. Americanii atenționau despre pregătirea, prin acești actori, a unor inițiative de destabilizare.

Planul de influență pare să fie clasic în cazul unui război hibrid, prin care provoci, în primul rând, o criză energetică, care duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii finali. Sigur că apare o nemulțumire din partea populației, o nemulțumire explicabilă, care poate duce la proteste. Și apoi apar elementele de infiltrare. Partea americană s-a alarmat atunci [în octombrie] și ne explica despre aceste infiltrări, despre legătura dintre Partidul Șor și serviciile secrete din Rusia.

Europa Liberă: Cum ar putea SUA să ajute R. Moldova să lupte cu amenințările pe plan intern? Vedem că UE a anunțat despre o misiune civilă, care ar ajuta la fortificarea sectorului de securitate, iar Statele Unite sunt un contribuitor major în domeniul apărării și, probabil, își vor crește substanțial angajamentul în 2023. Dumneavoastră cunoașteți despre asemenea planuri?

Odată cu începerea războiului în Ucraina, SUA au mărit de șase ori finanțarea pentru R. Moldova...

Viorel Ursu: Vorbind despre securitate, Statele Unite ne-au ajutat deja în 2022. A fost mărit esențial sprijinul financiar pentru diferite instituții de securitate. Mă refer, în mare parte, la serviciile de frontieră. Odată cu începerea războiului în Ucraina, SUA au mărit de șase ori finanțarea pentru R. Moldova. S-a ajuns la o alocație de 320 de milioane de dolari pe an. Nivelul mediu de alocație pentru anii precedenți era de 40 de milioane.

O bună parte din acești bani a mers pentru fortificarea capacităților Ministerului de Interne, în special, pentru gestionarea frontierei de stat. Această cooperare va continua și americanii ne vor ajuta atât cu echipamente, cât și cu capacitarea personalului. Fortificarea frontierei, în condițiile actuale, este un element important, pentru ca acele elemente destructive să nu poată intra în țară.

Al doilea moment este schimbul de probe și de informații, care ne-ar ajuta să prevenim cele mai periculoase situații. Acest schimb de informații are loc.

SUA sprijină suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00

Și cred că al treilea element care ne-ar ajuta este acea independență în plan energetic, ca Rusia să nu ne mai poată șantaja. SUA susține R. Moldova în fortificarea acestei independențe. Cunoaștem foarte bine că dependența noastră energetică față de Rusia era practic 100% până recent. Aceasta crea o vulnerabilitate majoră pentru noi și, respectiv, Rusia folosea această vulnerabilitate, creând o criză energetică în țară. Prioritatea noastră cu partea americană și cea europeană este să depășim acea criză energetică, pentru a scăpa de influența Rusiei, care folosește acest instrument.

Europa Liberă: Cum vedeți și calificați dumneavoastră aceste încercări din exterior de a presa autoritățile de la Chișinău?

Nu cred că există și probe evidente despre ceea ce se întâmplă în jurul Transnistriei nerecunoscute...

Viorel Ursu: Fiind mai mult observator, de la Washington, văd acest ping-pong de declarații care are loc practic în fiecare zi și care vin de la autoritățile rusești și de la cei din regiunea transnistreană. În toate acestea, eu mă refer la pozițiile Ministerului nostru de Externe și calific declarațiile [Rusiei] drept provocatoare, care au scopul doar de a mări tensiunile și îngrijorarea cetățenilor. Nu cred că există și probe evidente despre ceea ce se întâmplă în jurul Transnistriei nerecunoscute. Pentru mine, este clară strategia Rusiei de a menține influența sa politică, culturală și economică într-o zonă cât mai mare, de a menține R. Moldova în zona sa de influență.

Facebook și campaniile lui Șor: „un catch-up game”

Europa Liberă: În ceea ce privește campaniile de pe Facebook a Partidului Șor, se mai lucrează la acest capitol cu Meta? Pentru că Facebook continuă să ruleze postări sponsorizate despre acțiunile lui Ilan Șor, deși oligarhul e sancționat de SUA.

Viorel Ursu: Această informație a fost comunicată Trezoreriei americane, pentru că este funcția ei de a monitoriza cum se implementează sancțiunile. Am adresat aceste subiecte de nenumărate ori Trezoreriei SUA și Departamentului de Stat. Ne-a fost relatat că ei discută cu Meta la nivelul cel mai înalt subiectul implementării sancțiunilor.

Și există o reacție din partea reprezentanților Meta, în care ei explică Guvernului american că închid sau demonetizează profilurile, ceea ce face imposibilă plasarea anunțurilor sponsorizate, însă, din observațiile mele, este un „catch-up game”, un joc de-a mâța și șoarecele, în care există tehnologii sofisticate de creare a profilurilor false. Iar Meta, dacă sincer, are capacitate limitată, resurse umane limitate pe care le alocă supravegherii rețelelor în Europa de Est. Asta a fost unul dintre subiectele de discuție dintre Guvernul american și Meta, ca ei să aloce resurse umane sau capacități tehnologice de a monitoriza spațiul online.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG