Linkuri accesibilitate

Bătălia pentru Bahmut continuă. Miniștrii UE discută despre muniția pentru Ucraina


Soldați ucraineni se luptă cu artileria rusă pe linia frontului, în apropiere de Bahmut, 18 martie.
Soldați ucraineni se luptă cu artileria rusă pe linia frontului, în apropiere de Bahmut, 18 martie.

Forțele ucrainene au respins noi atacuri rusești asupra orașului Bahmut în ultimele 24 de ore, a anunțat Kievul.

În același timp, miniștrii Uniunii Europene se pregătesc să discute, pe 20 martie, un plan de două miliarde de euro pentru a furniza Ucrainei armamentul și muniția de care are nevoie.

Forțele rusești au lansat 69 de atacuri în ultima zi asupra orașului Bahmut și a localităților învecinate Avdiivka, Liman, Marinka și Șahtarsk, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene în informarea sa zilnică.

De asemenea, armata rusă continuă să bombardeze așezările civile din regiunile Donețk și Zaporojie, provocând victime în rândul populației civile și distrugând infrastructura, a precizat armata.

În partea ocupată de Moscova a regiunii Herson din sudul țării, forțele rusești care asigurau punctele de control îi forțează pe civili să ia pașapoarte rusești, agresându-i și amenințându-i cu închisoarea, se mai spune în raportul militar ucrainean.

Partea de vest a provinciei Herson, inclusiv orașul Herson, a fost eliberată de forțele ucrainene în noiembrie, când rușii s-au retras peste fluviul Nipru.

Pe agendă la Bruxelles: armament pentru Ucraina, mandatul CPI pe numele lui Putin

La Bruxelles, miniștrii de externe și ai apărării din UE se reunesc pe 20 martie pentru a discuta planurile de a furniza Ucrainei obuze de artilerie în valoare de două miliarde de euro, în cadrul unui acord care va include achiziții comune de muniție din partea UE.

„Timpul este extrem de important - trebuie să livrăm mai multă muniție de artilerie și cât mai repede”, a avertizat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Kievul are nevoie lunar de 350 000 de obuze
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba urmează să se adreseze reuniunii prin legătură video de la Kiev pentru a-i informa pe miniștri cu privire la situația actuală de pe câmpul de luptă.

Kievul a declarat că are nevoie lunar de 350 000 de obuze pentru a opri ofensiva Rusiei în est și pentru a se putea pregăti pentru o contraofensivă în această primăvară.

Până în prezent, statele membre ale UE au acordat Ucrainei un sprijin militar în valoare de circa 11 miliarde de euro de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei.

Miniștrii de externe ai blocului comunitar urmează să discute, de asemenea, și despre răspunderea penală a Moscovei pentru deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia, precum și despre măsurile de facilitare a exporturilor ucrainene.

La 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru rolul său în transferul forțat al copiilor ucraineni în Rusia. Curtea a emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

XS
SM
MD
LG