Președintele Rumen Radev a declarat acest lucru joi înainte de începerea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, la care participă liderii statelor membre ale UE.
În timpul reuniunii de două zile, se așteaptă ca liderii să discute despre războiul actual al Rusiei împotriva Ucrainei, despre provocările energetice și presiunile legate de migrație.
Înainte de începerea forumului, Radev le-a confirmat jurnaliștilor că Bulgaria nu se va alătura ordinului general european pentru furnizarea de obuze către Ucraina. Potrivit acestuia, țara se va angaja doar în producția de muniție pentru nevoile altor state membre ale UE.
„Ne angajăm să producem doar proiectile care pot merge la partenerii și aliații noștri dacă ne cer, dar nu și la Ucraina. Am fost clar?” a declarat Radev reporterilor.
Întrebat care ar fi reacția sa dacă proiectilele vândute de Bulgaria ajung în Ucraina, el a răspuns că „este responsabilitatea țării” cu care Bulgaria încheie contractul.
„Aceasta este obligată să ne anunțe pentru ce vrea aceste proiectile ca utilizator final. Bineînțeles, noi vom stabili condițiile”, a spus Radev.
În urmă cu câteva zile, 18 țări europene au semnat un proiect al Agenției Europene de Apărare (EDA) pentru a achiziționa în comun muniție pentru Ucraina și pentru a reface stocurile naționale ale statelor membre care oferă ajutorul.
Proiectul are o valoare de 2 miliarde de euro, dar decizia guvernului interimar este că Bulgaria nu va participa la el.
Serviciile secrete ruse au atentat la industria bulgară de armament?
Președintele Bulgariei face aceste declarații după ce, recent, Procuratura Generală bulgară a admis că anchetează posibila implicare, de-a lungul ultimilor ani, a unor agenți FSB în sabotarea și incendierea unor depozite de armament unde s-ar fi aflat muniții contractate alte țări dar care ar fi avut ca destinația Ucraina.
În unele cazuri, au apărut dovezi clare de sabotaj rusesc, iar dezvăluirile din exterior au forțat mâna oficialilor bulgari, determinându-i pe observatori să sugereze că se întrevede un periculos model de mușamalizare care ar putea compromite eforturile de securitate interne și occidentale tocmai când Europa are cea mai mare nevoie de ele.
Mai mulți demnitari din opoziția pro-europeană bulgară se tem că procuratura mușamalizează cazurile și deturnează cercetările, pentru a ascunde posibila implicare a serviciile secrete rusești în aceste incidente.
RFE/RL a solicitat detalii despre investigațiile bulgare privind aceste explozii de la Consiliul de Miniștri și de la Agenția de Stat pentru Securitate Națională prin intermediul legilor privind libertatea de informare din țară. Ambele solicitări au fost respinse.
Cu toate acestea, RFE/RL a reușit să-l întrebe pe procurorul general dacă investigațiile au progresat. În ceea ce a părut să fie prima recunoaștere publică a unor acuzații oficiale împotriva unor cetățeni ruși, acesta a declarat pentru jurnaliștii de la secția bulgară a RFE/RL că șase ruși au fost deja acuzați în legătură cu exploziile. El a spus că cei șase acuzați „au probabil legături... cu serviciile de securitate rusești și sunt dați în urmărire”.
Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, în 23-24 martie, în ceea ce e numit „summitul de primăvară”, se pregătesc să anunțe că vor trimite Ucrainei un milion de cartușe în următoarele 12 luni, făcând astfel un pas suplimentar în direcția unor structuri militare și de securitate ale UE.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, invitat de cei 27 de membri UE, a participat de asemenea la discuțiile despre situația din Ucraina.