În opinia lui Dodon, membrii CSE „au uzurpat puterea judecătorească, s-au amestecat în înfăptuirea justiției și au comis infracțiunea de muncă forțată”. De asemenea, el crede că CSE și-a depășit atribuțiile deoarece deciziile legate de carierele judecătorilor țin de competența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Mai mult, Dodon consideră că, prelungind mandatele judecătorilor demisionari, autoritățile ar urmări să obțină decizii favorabile în dosarul penal în care el este învinuit de corupere pasivă, dar și în cazul contestațiilor hotărârilor comisiei pre-vetting, care sunt examinate la CSJ.
Ședințele în dosarul lui Dodon au fost întrerupte pe 30 martie. Cererea de demisie a președintelui completului de judecători, Vladimir Timofti, a intrat în vigoare pe 27 martie. În locul lui a fost numită Nadejda Toma. Pe 30 martie aceasta a depus o declarație de abținere de la judecarea cazului.
Cererea ei urma să fie examinată în aceeași zi de judecătorii Ion Guzun, Anatolie Țurcan și Ghenadie Plămădeală. Țurcan a părăsit sediul CSJ invocând motive de sănătate, iar ceilalți doi nu au putut desfășura ședința. În plus, a doua zi urmau să intre în vigoare cererile de demisie ale judecătorilor Nadejda Toma și Ghenadie Plămădeală. Din acest motiv, o nouă ședință în dosarul lui Dodon nu a fost fixată.
Decizia CSE privind suspendarea cererilor de demisia a judecătorilor CSJ a fost criticată și de unul dintre noii membri ai CSM, Alexandru Postică. După prima ședință a CSM în noua componență, el a anunțat că va cere CSE să-și revizuiască decizia. „Ar apărea în perspectivă anumite întrebări vizavi de legalitatea [hotărârilor] completelor formate din judecătorii în privința căror au fost aprobate cereri de demisie, dar care continuă să examineze dosare”, a spus Postică.