Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Despre energia verde sau cum a fost lumină la Flămînzeni, într-un moment în care s-a stins în restul R. Moldova


Când bombardamentele rusești în sudul Ucrainei au cauzat întreruperea livrărilor de curent în R. Moldova, în noiembrie 2022, la școala din Flămînzeni, raionul Sângerei lumina a continuat să ardă. În acest episod din „Reporterii”, spunem povestea școlii dotate cu panouri solare cu ajutorul UE. 

Gimnaziul din satul Flămînzeni și-a căpătat independența energetică, atâta câtă poate fi dată de niște panouri fotovoltaice, chiar înaintea incidentelor din 15 și 23 noiembrie 2022. R. Moldova importa atunci aproximativ 80% din necesarul de energie din România, printr-o linie de înaltă tensiune, care trece prin sudul Ucrainei, iar când aveau loc bombardamente aceasta era scoasă din uz pentru siguranță.

„Toți se întrebau cum de la școală este lumină. Era pentru că ... de la panouri”, spune directoarea Lilia Cumpătă. Gimnaziul condus de ea este una din puținele școli care poate produce propria energie electrică.

Despre energia verde sau cum a fost lumină la Flămînzeni, într-un moment în care s-a stins în restul R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Importanța unor asemenea proiecte sprijinite preponderent de donatori occidentali a fost pusă în lumină de politica Rusiei, care a scumpit gazele, dar a și redus livrările pe parcursul agresiunii sale la scară largă contra Ucrainei.

Istoria gimnaziului din Flămînzeni a fost documentată de Cristina Popușoi la Europa Liberă la sfârșitul anului trecut, difuzată la începutul anului curent și redifuzată acum la „Reporterii” în reluare, după o editare audio suplimentară.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG