Președintele Biden, care dacă ar fi reales și-ar încheia cel de-al doilea mandat la vârsta de 86 de ani, nu și-a declarat încă candidatura, dar are de-acum un instrument de campanie al zilelor noastre – sute de influenceri digitali, care în curând vor avea o încăpere specializată, similară cu sala în care au loc conferințele de presă la Casa Albă.
Această mutare strategică este menită să mobilizeze electoratul tânăr, esențial pentru democrați și să contracareze prezența activă a sprijinitorilor lui Trump, pe medii de socializare. Patru membrii ai echipei lui Biden de la Casa Albă, care vor trece la campanie se concentrează asupra segmentului de influenceri și creatorilor de conținut digital.
Alegătorii tineri, cu vârste între 18 și 29 de ani, îl preferă pe Biden, într-o confruntare cu Trump cu o diferență de 26 de procente și pe democrați în fața republicanilor cu 28 la sută diferență, cifrele acestea datând de la alegerile de anul trecut. Rob Flaherty care conduce efortul digital a fost numit asistent al președintelui, cu un rang egal cu al directorului pentru comunicații și purtătorului de cuvânt. Adjuncta șefului personalului Casei Albe, Jen O”Malley a spus că inițiativa nu vizează doar pe cei tineri, dar și mamele acestora, care folosesc platforme digitale diferite și pe cei preocupați de modificările de climă.
Sute de creatori digitali voluntari lucrează cu Casa Albă, între ei Harry Sisson, un student de 20 de ani care postează știri pe TikTok, profesoara la Boston College Heather Cox Richardson care este urmărită pe Substack și Twitter de foarte mulți și Vivian Tu, fost agent de bursă care dezbate chestiuni financiare pe TikTok și Instagram.
Biroul de presă pe care ar urma să-l aibă influenceri le oferă acestora acces mai bun la președinte, inclusiv la deplasări ale șefului executivului, cum fost Salonul Auto de la Detroit în septembrie 2022, unde invitat a fost Daniel Max, ale cărui interviuri cu piloți de cursă îi aduc 13.8 milioane de urmăritori. Popularitatea lui Biden în mediile de socializare nu se compară cu cea a lui Trump.
Noua strategie îl proiectează pe președinte pe platforme preferate de tineri, tiktok și Instagram. Și aici intervine paradoxul pentru că in timp ce folosește TikTok, administrația solicită ca platforma să fie vândută, alternativa fiind interzicerea ei de către Congres, pentru legăturile cu China.