Linkuri accesibilitate

Guvernul va compensa o parte din mărimea dobânzilor la creditele luate de agenții economici pentru investiții


Agenții economici vor putea accesa mai ieftin credite pentru investiții, de la 1 iunie, a anunțat premierul Dorin Recean
Agenții economici vor putea accesa mai ieftin credite pentru investiții, de la 1 iunie, a anunțat premierul Dorin Recean

Premierul Dorin Recean a anunțat marți, 2 mai, că Guvernul lansează un program de încurajare a investițiilor care le va permite agenților economici să ia credite, pentru 7 ani, la o dobândă de 3%, în cazul împrumuturilor în valută, și de 7%, în cazul celor acordate în lei.

Actualmente, rata medie a dobânzii la creditele bancare în valută este de 5,5%, iar cea a creditelor în lei – de 13%. Statul se angajează să compenseze diferența dintre valoarea dobânzilor prevăzute în program și cea a ratei dobânzii de pe piață.

Antreprenorii vor putea contracta credite de maxim 15 milioane de lei, urmând să poată acoperi contribuția obligatorie de 10% din investiție. Potrivit programului, perioada de grație a acestor tipuri de împrumuturi va fi de 3 ani, agentul economic fiind obligat să plătească doar rata dobânzii, nu și suma creditului.

„Obiectivul nostru este să încurajăm investițiile în întreprinderile mici și mijlocii, cei care vor să se dezvolte, să crească numărul locurilor de muncă, să crească capacitatea de export”, a menționat Dorin Recean.

Dorin Recean a mai precizat că ministerul și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului vor semna contracte cu băncile comerciale pentru aplicarea programului. Guvernul estimează că suma alocată pentru compensarea dobânzilor va fi de 1,5 miliarde de lei. Banii vor fi oferiți din Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei, format din surse financiare din bugetul de stat și ale partenerilor de dezvoltare.

Agenții economici, în special întreprinderile mici și mijlocii, au semnalat în ultima perioadă că scumpirea semnificativă a creditelor le afectează afacerile. Valoarea ratei dobânzilor la împrumuturile bancare s-a majorat considerabil în ultimii doi ani, după ce Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază pentru a ține în frâu inflația.

Premierul a mai declarat că programul va deveni operațional începând cu 1 iunie.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG