Linkuri accesibilitate

Ministrul Agriculturii l-a informat pe ambasadorul UE că R. Moldova vrea să interzică importurile de cereale ucrainene


Pe 2 mai, Comisia Europeană a decis să interzică până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina în cinci țări comunitare: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
Pe 2 mai, Comisia Europeană a decis să interzică până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina în cinci țări comunitare: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, i-a comunicat șefului Delegației Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, că autoritățile de la Chișinău intenționează să interzică temporar importul de cereale și semințe oleaginoase ucrainene în R. Moldova, așa cum au făcut-o cinci țări europene.

În cadrul unei întrevederi, Vladimir Bolea l-a informat pe Jānis Mažeiks și despre măsurile pe care le va întreprinde ministerul pentru a-i ajuta pe fermieri să-și depășească problemele.

„Din discuțiile constante cu agricultorii, am identificat că cea mai mare problemă cu care se confruntă este costul de producere. Ceea ce ne dorim este să reducem costurile de producție. În acest sens, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vom rambursa acciza la motorina utilizată. De asemenea, intenționăm să subvenționăm costul produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanților”, a spus Bolea, potrivit unui comunicat al ministerului.

El a mai menționat că autoritățile încearcă să găsească surse financiare suplimentare pentru dezvoltarea sectorului agricol.

Fermierii au cerut ca importurile de cereale ieftine din Ucraina să fie stopate din cauza că acestea duc la prăbușirea prețurilor la producția autohtonă.

„În foarte scurt timp, elevatoarele noastre, în preajma sezonului de recoltare, vor fi pline de producția agricolă din Ucraina. Prețurile se vor prăbuși la un nivel catastrofal de mic pentru mulți agricultori. Foarte probabil că vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din R. Moldova. Este suficientă depistarea unui caz de falsificare a documentelor de origine și țara noastră poate să intre în regim de supraveghere specială a importurilor în UE”, avertizează directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Pe 2 mai, Comisia Europeană a decis să interzică până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina în cinci țări comunitare: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Restricția a fost aplicată din cauza că prețurile la cerealele din cele cinci țări au scăzut semnificativ din cauza afluxului mare de producție ucraineană ieftină și a blocajelor logistice.

Ucraina a fost nevoită să-și direcționeze exporturile de cereale și oleaginoase în bazinul Mării Negre după ce accesul în porturile sale a fost blocat din cauza invaziei rusești.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG