Linkuri accesibilitate

Consiliul Atlantic confirmă informațiile privind o posibilă otrăvire legată de Rusia


John Herbst a fost ambasador al SUA în Ucraina și Uzbekistan. (foto de arhivă)
John Herbst a fost ambasador al SUA în Ucraina și Uzbekistan. (foto de arhivă)

Rusia este acuzată de otrăvirea unor oficiali occidentali și disidenți ruși refugiați în străinătate.

Consiliul Atlantic a confirmat că directorul principal al Centrului său pentru Eurasia, John Herbst, a fost una dintre cele cel puțin patru persoane care, în ultimii doi ani, au fost victimele unor presupuse otrăviri sau spargeri comise de persoane necunoscute despre care se crede că ar avea legături cu serviciile de informații rusești.

Grupul de reflecție cu sediul la Washington, D.C., susține într-un comunicat publicat în seara zilei de 16 mai, că Herbst, care a fost ambasador al SUA în Ucraina și Uzbekistan, s-a îmbolnăvit în aprilie 2021 și a prezentat simptome „care putea fi compatibile cu otrăvirea, inclusiv niveluri ridicate de toxine în sângele său”.

Declarația a confirmat o știre publicată mai devreme în aceeași zi de agenția de știri Agentstvo, care citează surse conform cărora Herbst, Natalia Arno, șefa Fundației Rusia Liberă cu sediul în SUA, și un jurnalist rus autoexilat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, au suferit simptome asemănătoare.

De asemenea, Agentstvo relata că mai mulți necunoscuți au descuiat camera de hotel a lui Christo Grozev, un jurnalist de investigație bulgar din cadrul grupului Bellingcat, în Muntenegru în 2022 și i-au furat telefonul.

Toți cei menționați în relatarea Agentstvo au fost voci puternice în opoziția față de președintele rus Vladimir Putin și, ulterior, față de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022

Consiliul Atlantic a declarat că medicii l-au tratat pe Herbst „eficient la momentul respectiv, dar nu au putut concluziona în mod definitiv că a fost vorba de otrăvire”.

Agențiile federale de investigații au fost, de asemenea, implicate în această anchetă. A fost prelevată o probă de sânge de la Herbst, dar rezultatele de laborator nu au reușit să detecteze compuși toxici. „Am luat imediat legătura cu autoritățile în momentul îmbolnăvirii ambasadorului Herbst, dar, din cauza rezultatelor testului, am decis să nu facem public incidentul”, a declarat Frederick Kempe, președinte și director general al Consiliului Atlantic.

Herbst și-a revenit între timp și starea lui de sănătate este excelentă, se mai spune în comunicatul consiliului.

Arno a confirmat la 16 mai că există suspiciuni că ar fi fost otrăvită, „posibil cu un agent neurotoxic”, după ce s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii recente în Europa.

Arno, care anterior a păstrat tăcerea cu privire la ceea ce a trăit în timpul unei călătorii la Praga la începutul lunii mai, a scris despre această încercare pe Facebook după articolul Agentstvo despre posibila otrăvire a celor care l-au criticat pe APutin părăsind apoi Rusia.

„Există suspiciunea că în timpul recentei mele călătorii în Europa am fost otrăvită, posibil cu vreun agent neurotoxic, investigat de una (sau poate mai multe) agenții de informații occidentale, încă mai am simptome de neuropatie, dar în general mă simt mult mai bine”, scrie Arno pe Facebook.

„Rușii care au fost nevoiți să părăsească Rusia lui Putin, dar care în străinătate continuă să lupte ferm și hotărât împotriva războiului, împotriva regimului lui Putin și pentru o Rusie liberă și democratică, trebuie să înțeleagă că inamicul lor are tentacule lungi, că există posibilitatea de a fi expuși la pericol în afara Rusiei, așa că trebuie să rămânem mereu vigilenți", a scris Arno.

De asemenea, Agentstvo a relatat din surse că un jurnalist rus autoexilat a avut și el posibile simptome de otrăvire în timp ce participa la o conferință a politicienilor și activiștilor ruși de opoziție exilați, organizată la Berlin în aprilie. Jurnalistul a confirmat că s-a confruntat cu boala, dar nu a dat mai multe detalii, a precizat agenția de presă de investigație.

Kremlinul a negat cu fermitate orice legătură cu mai multe otrăviri suspecte în care au fost implicați critici ai lui Putin, cum ar fi politicienii de opoziție Aleksei Navalnîi și Vladimir Kara-Murza - ambii fiind în prezent în închisoare.

Navalnîi s-a simțit extrem de rău într-un avion în Siberia, înainte de a fi în cele din urmă transportat în Germania pentru a fi tratat pentru ceea ce laboratoarele europene au definit ca otrăvire cu un agent neurotoxic Noviciok în 2020.

Kara-Murza s-a îmbolnăvit grav în două ocazii separate la Moscova - o dată în 2015 și din nou în 2017 - cu simptome compatibile cu otrăvirea. Mostrele de țesut scoase ilegal din Rusia de rudele sale au fost predate FBI-ului, care a investigat cazul său ca fiind unul de „otrăvire intenționată”.

Laboratoarele guvernului american au efectuat, de asemenea, teste extinse pe eșantioane, dar documentele publicate de Departamentul de Justiție sugerează că nu au putut ajunge la o concluzie clară.

În 2018, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu un agent neurotoxic Noviciok în Salisbury, Anglia, într-un atac care ar fi fost comis de agenți ai serviciilor secrete militare rusești.

Iar în septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decius că Kremlinul este responsabil pentru asasinarea prin otrăvire cu radiații, în 2006, a lui Alexander Litvinenko, un fost oficial al serviciilor secrete ruse care a dezertat în Occident.

XS
SM
MD
LG