Linkuri accesibilitate

Reuniunea G7 la Hiroshima, Japonia | Întâlnire Volodimir Zelenski-Joe Biden


Președintele american Joe Biden se întâlnește cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul summitului G7 de la Grand Prince Hotel din Hiroshima, Japonia, 21 mai 2023
Președintele american Joe Biden se întâlnește cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul summitului G7 de la Grand Prince Hotel din Hiroshima, Japonia, 21 mai 2023

Un punct important pe agenda lui Zelenski este întâlnirea bilaterală planificată cu președintele american Joe Biden în marja summitului Grupului celor Șapte (G7), care reunește liderii principalelor puteri economice ale lumii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își continuă demersul diplomatic în Japonia și duminică, 21 mai, în încercarea de a consolida sprijinul pentru apărarea țării sale împotriva invaziei rusești, în urma promisiunilor aliaților occidentali de a furniza Kievului avioane de luptă F-16. Negocierile au ca fundat știrile neconfirmate și contradictorii legate de situația pe frontul de la Bahmut și din jurul acestuia.

Un punct important pe agenda lui Zelenski este o întâlnire bilaterală planificată cu președintele american Joe Biden în marja summitului Grupului celor Șapte (G7), care a reunit liderii principalelor puteri economice ale lumii.

Zelenski, care a sosit în Japonia cu un avion al guvernului francez după ce a fost invitat la summitul Ligii Arabe din Arabia Saudită, s-a întâlnit pe 20 mai cu mai mulți lideri importanți, inclusiv cu premierul britanic Rishi Sunak.

Liderul ucrainean i-a mulțumit lui Sunak pentru sprijinul acordat în formarea unei coaliții care a promis că va livra avioane F-16 Kievului în următoarele luni și că va instrui piloții ucraineni pentru a pilota avioanele sofisticate de luptă fabricate în SUA începând cu următoarele săptămâni.

Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, cu cancelarul german Olaf Scholz, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu Charles Michel, președintele Consiliului European.

Michel i-a spus lui Zelenski că „UE va coopera cu partenerii G7 pentru a viza fiecare pilon al economiei rusești pentru a se asigura că mașina de război a lui Putin eșuează", potrivit purtătorului de cuvânt al lui Michel.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Michel susține un plan multianual de ajutor financiar pentru Ucraina, un plan care ar evidenția angajamentul pe termen lung al UE față de această țară.

Zelenski s-a întâlnit și cu premierul indian Narendra Modi, informându-l cu privire la planul de pace pe care l-a prezentat și care prevede retragerea forțelor rusești din Ucraina înainte de a se putea purta orice negocieri.

„Discuții serioase. Am prezentat o actualizare a progreselor înregistrate de formula noastră de pace. Cred că India va participa la restaurarea ordinii internaționale bazate pe reguli de care toate națiunile libere au nevoie în mod clar”, a scris Zelenski.

India se numără printre națiunile care nu s-au alăturat condamnării internaționale a agresiunii rusești în urma invaziei Moscovei din 2022 în Ucraina, în februarie.

La sfârșitul zilei de 20 mai, G7 a publicat un comunicat în care promite că va intensifica sancțiunile împotriva Rusiei pentru invazia sa neprovocată.

„Războiul brutal de agresiune al Rusiei reprezintă o amenințare la adresa întregii lumi, încălcând normele, regulile și principiile fundamentale ale comunității internaționale. Ne reafirmăm sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a aduce o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă", se spunea în declarația G7.

Liderii G7 au început summitul cu o vizită la un parc al păcii dedicat zecilor de mii de persoane care au murit în timpul detonării primei bombe atomice din lume, lansată de Statele Unite în Al Doilea Război Mondial.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, în timpul unei întâlniri la G7 de la Hiroshima, 20 mai.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, în timpul unei întâlniri la G7 de la Hiroshima, 20 mai.

A fost cucerit Bahmutul? De cine?

Pe câmpul de luptă din Ucraina, circulă informații contradictorii în legătură cu soarta orașului Bahmut din Donețk, scena unor lupte brutale în ultimele luni.

Reuters relatează că Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a afirmat că luptătorii ruși au preluat controlul total al orașului regional Donețk și că din 25 mai preda controlul orașului trupelor regulate ale armatei ruse, grupul Wagner primind alte însărcinări în Sudan.

Informația cuceririi orașului nu a putut fi confirmată din surse independente, iar Prigojin a mai făcut afirmații similare în trecut, pentru a reveni ulterior asupra celor afirmate.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhi Cerevati, a declarat pentru Reuters că „acest lucru nu este adevărat. Unitățile noastre luptă în Bahmut”.

Cu toate acestea, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a raportat „lupte grele în Bahmut” adăugând că „situația este critică”.

XS
SM
MD
LG