Linkuri accesibilitate

Cel mai mare portavion american navighează spre Oslo pentru exerciții NATO


Cel mai mare portavion din lume, USS Gerald R. Ford, naviând către Oslo
Cel mai mare portavion din lume, USS Gerald R. Ford, naviând către Oslo

Cel mai mare portavion din lume, USS Gerald R. Ford, naviga miercuri, 24 mai, spre Oslo, o premieră pentru o astfel de navă americană, într-o demonstrație de forță a NATO într-un moment de tensiune crescută între NATO și Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Nava și echipajul său vor efectua exerciții de antrenament cu forțele armate norvegiene de-a lungul coastei țării în zilele următoare, a declarat armata norvegiană.

„Această vizită este un important semnal al relației bilaterale strânse dintre SUA și Norvegia și un simbol al credibilității apărării colective și al descurajării”, a afirmat Jonny Karlsen, purtător de cuvânt al Comandamentului comun norvegian, centrul de comandă operațională al armatei.

Într-un punct din fiordul Oslo, zeci de persoane de toate vârstele s-au adunat pe mal pentru a observa nava în timp ce trecea pe lângă ea, făcând fotografii și înregistrări video.

Presa norvegiană a relatat că portavionul va naviga la nord de Cercul Polar. Karlsen a refuzat să comenteze aceste informații.

Ambasada Rusiei la Oslo a condamnat vizita portavionului la Oslo. „Nu există probleme în nordul (arctic) care să necesite o soluție militară și nici subiecte în care este necesară o intervenție externă”, a declarat ambasada într-o postare pe Facebook. „Având în vedere că la Oslo se admite că Rusia nu reprezintă o amenințare militară directă la adresa Norvegiei, astfel de demonstrații de putere par ilogice și dăunătoare”.

Norvegia, membră a NATO, are o graniță comună cu Rusia în zona arctică și anul trecut a devenit cel mai mare furnizor de gaze al Europei după o scădere a fluxurilor de gaze rusești.

Armata norvegiană și aliații din NATO patrulează în jurul platformelor petroliere și de gaze din larg încă din toamnă, în urma exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

XS
SM
MD
LG