Linkuri accesibilitate

Lupta pentru Bahmut continuă. Rusia a lansat noi atacuri 


O școală în ruine, case deteriorate dar și a cratere provocate de exploziile obuzelor și rachetelor, într-o suburbie a orașului Donețk, Ucraina, 26 mai
O școală în ruine, case deteriorate dar și a cratere provocate de exploziile obuzelor și rachetelor, într-o suburbie a orașului Donețk, Ucraina, 26 mai

Lupta pentru controlul orașului Bahmut din estul Ucrainei continuă, în timp ce Rusia nu încetează să bombardeze orașul care a devenit epicentrul războiului din regiunea Donețk și împrejmuiri, au anunțat Forțele Armate ale Ucrainei pe 27 mai.

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins 25 de atacuri ale Rusiei asupra pozițiilor din estul Ucrainei, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul zilnic, adăugând că acum cele mai grele lupte se duc pe linia frontului Liman-Bahmut-Avdiivka-Marinka din regiunea Donețk. Acest lucru contrazice din nou afirmația Moscovei că a capturat Bahmutul.

O rachetă rusească a lovit în această noapte și un sat din estul regiunii Harkov, a declarat guvernatorul regional Oleh Synyehubov, adăugând că lovitura nu a făcut victime, doar a provocat pagube materiale.

Luptele continuă și în jurul orașului Kupiansk, din regiunea Harkov, unde forțele ruse încearcă să-și consolideze poziția tactică.

La Kiev majoritatea rachetelor și dronelor au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, au declarat oficialii militari și regionali. A fost al 13-lea astfel de atac asupra capitalei ucrainene în această lună.

Două persoane au fost ucise, iar alte 25 au fost rănite în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clinici din Dnipro, atac descris de președintele Volodimir Zelenski drept „o altă crimă împotriva umanității”.

În Rusia, guvernatorul regiunii Belgorod care se învecinează cu Ucraina a declarat că armata ucraineană se află în spatele a zeci de atacuri cu artilerie și drone peste zona de frontieră, dar a spus că nu au fost raportate victime. Și oficialii din Krasnodar au spus că două drone au avariat clădiri din centrul orașului, deși nu au fost raportate victime. Kievul nu a comentat aceste acuzații.

Agenda Kievului este acum dominată de eforturile de a accelera livrarea avioanelor de luptă F-16, care sunt mai sofisticate decât avioanele de război de fabricație sovietică, care acum fac parte din arsenalul său. Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat pe 26 mai că ar fi nevoie de aproape 50 de avioane F-16 pentru a securiza spațiul aerian al Ucrainei.

XS
SM
MD
LG