Linkuri accesibilitate

ONU este îngrijorată de încetinirea exportului cerealelor ucrainene


Cereale ucrainene descărcate în portul Izmail, Ucraina, 26 aprilie 2023.
Cereale ucrainene descărcate în portul Izmail, Ucraina, 26 aprilie 2023.

Organizația Națiunilor Unite este îngrijorată de încetinirea aplicării acordului care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației, Stephane Dujarric.

Doar 33 de nave au părăsit porturile ucrainene în luna mai, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din volumul transporturilor din aprilie, a spus Dujarric. „Este o situație foarte serioasă”, a afirmat purtătorul de cuvânt, adăugând că ONU va colabora cu părțile implicate pentru a restabili complet acordul.

Ministerul ucrainean al reconstrucției și infrastructurii a anunțat, tot pe 1 iunie, că inițiativa privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră a fost suspendată din nou. Kievul a acuzat Moscova că a blocat înregistrarea navelor în toate porturile ucrainene.

În luna mai, Moscova a acceptat să prelungească acordul pentru încă două luni, dar a avertizat că acesta ar putea fi suspendat dacă nu vor fi eliminate „obstacolele” din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești.

Ucraina a calificat acțiunile Rusiei drept o „încălcare gravă” a acordului. Partea ucraineană susține că, începând cu jumătatea lunii aprilie, Rusia a „restricționat în mod nejustificat” activitățile în cadrul acordului. Potrivit Kievului, în prezent, 50 de nave așteaptă să fie inspectate în apele teritoriale turcești, fiind pregătite să livreze 2,4 milioane de tone de marfă ucraineană în străinătate. Unele nave așteaptă să fie inspectate de peste 3 luni.

În încercarea de a salva Inițiativa pentru exportul de cereale prin Marea Neagră, Organizația Națiunilor Unite ar fi propus un plan de facilitare a tranzitului de amoniac din Rusia prin Ucraina, potrivit unor surse din cadrul ONU, citate de Reuters.

Totodată, ONU a propus inițierea unor discuții pentru lărgirea acordului cu privire la cereale, convenit în iulie anul trecut, pentru a include mai multe porturi ucrainene și alte tipuri de mărfuri, a declarat sursa citată, sub rezerva anonimatului. Kievul și Ankara ar fi de acord cu propunerea înaintată de ONU, însă Moscova nu a oferit încă un răspuns, transmite Reuters.

Acordul, cunoscut sub numele de Inițiativa pentru exportul de cereale prin Marea Neagră, a fost semnat în iulie 2022, separat, de către Rusia și Ucraina, prin medierea Organizației Națiunilor Unite și Turciei. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, porturile ucrainene au fost complet blocate, timp de patru luni. Ucraina era unul din principalii exportatori mondiali de cereale, iar acordul ar fi contribuit la prevenirea unei crize alimentare la nivel global, inclusiv foamete în cele mai sărace țări.

Potrivit datelor Uniunii Europene, până în mai 2023, peste 30 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate prin intermediul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Peste 50% din volumul transporturilor a fost porumb, care este exportat aproape în proporții egale către țări dezvoltate și țări în curs dezvoltare. Aproape 65% din grâul exportat a ajuns în țări în curs de dezvoltare.

Un mare producător și exportator de grâu este și UE, care în 2022 a exportat cca 32 de milioane de tone. UE a creat rute, numite „culoare de solidaritate”, pentru a ajuta Ucraina să își exporte produsele agricole, printre alte produse.

Între timp, Uniunea Europeană a anunțat că are în vedere prelungirea restricțiilor la importul de cereale și oleaginoase ucrainene pentru cinci state UE, în pofida opoziției Kievului şi a unei părți din țările membre. Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat, pe 30 mai, că restricțiile ar trebui prelungite „cel puțin” până la sfârşitul lunii octombrie.

Restricțiile impuse de UE pentru a proteja cele cinci țări „din prima linie” (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia), expiră pe 5 iunie. Ele se aplică numai în aceste cinci țări și privesc importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina. Criza cerealelor ucrainene a izbucnit în aprilie, când fermierii din Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia și România au început să protesteze. Prețurile pentru cereale scăzuseră dramatic, iar piața era saturată de cerealele ucrainene, care în loc să tranziteze spre alte destinații, rămăseseră în depozitele din statele UE. Cu excepția României, toate au interzis temporar importul de cereale ucrainene, permițând numai tranzitul strict controlat. Bruxellesul a reușit să dezamorseze criza, oferind fermierilor zeci de milioane de euro despăgubiri și impunând restricții temporare pentru unele importuri de cereale din Ucraina.

Pe 30 mai, după o reuniune a miniștrilor agriculturii din UE, comisarul Janusz Wojciechowski a argumentat că „există mai multe cereale în depozitele (țărilor) din prima linie decât în Ucraina și acesta este motivul pentru care ar trebui să prelungim această interdicție temporară de import pentru îmbunătățirea situației”. „Este necesar să fie prelungite restricțiile cel puțin până la sfârşitul lunii octombrie şi, în mod ideal, până la sfârşitul anului, după recoltă, altfel vom avea o problemă uriașă”, a spus Wojciechowski, solicitând mai multe mijloace logistice pentru a reduce stocurile de cereale.

Restricțiile au fost contestate de ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, prezent marţi la Bruxelles, precum și de reprezentanți a 12 state UE, printre care Franța şi Germania.

XS
SM
MD
LG