Linkuri accesibilitate

Veronica Dragalin dă detalii despre ședința în care ar fi avut loc un conflict cu CNA


Veronica Dragalin spune că în ultima lună ar fi primit mai multe denunțuri referitoare la persoane din interiorul sistemului care ar lucra „pentru fugari”.
Veronica Dragalin spune că în ultima lună ar fi primit mai multe denunțuri referitoare la persoane din interiorul sistemului care ar lucra „pentru fugari”.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a confirmat că a avut, pe 7 iunie, o ședință cu procurorii anticorupție și ofițerii CNA, unde a discutat cu ei lupta cu corupția din interiorul sistemului. Totuși, ea neagă că cele două instituții s-ar afla într-un conflict.

Într-o intervenție video în direct pe pagina de Facebook a Procuraturii Anticorupție, Dragalin a povestit că a avut luni, 5 iunie, o ședință cu subalternii, în care le-a recomandat să întocmească liste cu persoane apropiate pe care aceștia n-ar vrea să le investigheze, pentru a evita un conflict de interese. Ea și-a motivat solicitarea prin faptul că a primit mai multe plângeri împotriva unui avocat suspectat de corupție, care a fost în trecut procuror anticorupție.

Dragalin spune că, în aceeași zi, propunerea ei a fost publicată pe un canal de Telegram, doar că mesajul ei ar fi fost denaturat, iar a doua zi ea ar fi a avut mai multe discuții cu procurorii și consultanții lor care au fost deranjați de scurgere. Astfel, Dragalin ar fi decis să discute incidentul cu procurorii și ofițerii CNA la o ședință convocată în dimineața zilei de miercuri, 7 iunie. Procurorii au fost invitați la ora 9:00, iar ofițerii CNA - la 9:30.

Potrivit lui Dragalin, niciunul din procurorii prezenți la ședință nu a recunoscut că a dezvăluit informația. După aceasta, ea le-ar fi arătat niște poze de pe profilul său de Instagram pentru a demonstra că nu ascunde persoanele cu care comunică și, prin urmare, nu poate fi șantajată.

De asemenea, Dragalin i-ar fi avertizat pe procurori că, dacă vor apărea probe care ar arăta că sunt vinovați de acte de corupție, ea nu le va lua apărarea, ci va asista personal la percheziții și reținerea bănuiților.

Șefa Procuraturii Anticorupție a mai povestit că, după discuția cu procurorii, în sala de ședințe au venit ofițerii CNA, iar în scurt timp, și-au făcut apariția șeful adjunct interimar al Direcției urmărire penală a CNA, Dumitru Cuciaș, și directorul CNA, Iulian Rusu. Cei doi ar fi cerut să discute personal cu Dragalin, iar Rusu i-ar fi reproșat că nu a fost invitat în ședință. Dragalin susține că, potrivit Codului de procedură penală, directorul CNA poate asista la ședințele unde se discută probleme administrative, nu și operative. Potrivit ei, informația operativă poate fi discutată doar cu procurorul ierarhic superior ori conducerea Direcției urmărire penală a CNA.

După această discuție, Rusu ar fi părăsit ședința, iar subalternii săi i-ar fi urmat exemplul. Cu toate acestea, Dragalin susține că cele două instituții nu s-ar afla într-un conflict și că niște persoane corupte din interiorul CNA și al Procuraturii anticorupție ar încerca să creeze aparența că ar exista neînțelegeri.

„Sunt oameni corupți și în clădirea noastră”

Dragalin spune că în ultima lună ar fi primit mai multe denunțuri referitoare la persoane din interiorul sistemului care ar lucra „pentru fugari” (principalii figuranți în dosarul furtului miliardului se află peste hotare – n.r.).

De asemenea, ea susține că desfășoară săptămânal ședințe cu procurorii, în care discută despre necesitatea luptei cu corupția din sistem. „Eu știu și spun în fiecare săptămână că sunt oameni corupți și în clădirea noastră”, a spus șefa Procuraturii Anticorupție.

Pe 7 iunie, unele surse mass-media și canale din Telegram au scris despre un scandal care ar fi avut loc în aceeași zi la o ședință convocată de Veronica Dragalin. Citând surse anonime, portalul Crime Moldova a scris că Dragalin i-ar fi acuzat pe procurori și pe ofițerii CNA că sunt corupți și i-ar fi amenințat cu dosare penale și percheziții.

Site-ul realitatea.md a publicat o scrisoare semnată de șeful adjunct interimar al Direcției urmărire penală de la CNA, Dumitru Cuciaș, care a comunicat că 31 de ofițeri CNA au întocmit rapoarte cu privire la „incidentul produs în dimineața zilei de 7 iunie”. În scrisoarea adresată conducerii Direcției securitate internă a CNA, Cuciaș cere „neadmiterea lezării demnității și drepturilor angajaților CNA”.

Solicitate de Europa Liberă, ambele instituții au refuzat să comenteze informațiile apărute în presă.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG