Linkuri accesibilitate

Acuzații finale împotriva Dariei Trepova, suspectă că a asasinat un blogger pro-Kremlin


Daria Trepova participă la o ședință de judecată la tribunalul districtual Basmannîi din Moscova pe 4 aprilie.
Daria Trepova participă la o ședință de judecată la tribunalul districtual Basmannîi din Moscova pe 4 aprilie.

Comitetul de Investigații al Rusiei a depus acuzații finale împotriva Dariei Trepova, care este suspectată de complicitate în uciderea, în aprilie, a lui Vladlen Tatarski, pseudonimul proeminentului blogger pro-Kremlin Maksim Fomin.

Relatările de presă din 25 iulie îl citează pe șeful Comitetului de Investigație, Aleksandr Bastrîkin, care spune că Trepova, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzată de „act terorist într-un grup organizat care a cauzat o moarte intenționată”.

Trepova a fost arestată după ce, pe 2 aprilie, Tatarski a murit într-o explozie dintr-un restaurant din cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, Sankt Petersburg. Alte zeci de persoane au fost rănite în atac.

În mai, Ministerul de Interne al Rusiei a emis un mandat de arestare pentru un cetățean ucrainean, Iuri Denisov, spunând că este suspectat de organizarea atentatului.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat la acea vreme că Denisov și Trepova au decis să-l asasineze pe Tatarski și au încercat ulterior să lege asasinatul de asociații politicianului de opoziție întemnițat Aleksei Navalnîi.

FSB nu a furnizat nicio dovadă care să demonstreze acuzațiile, iar consilierii lui Navalnîi susțin că autoritățile încearcă să facă o legătură între explozie și cruciatul anticorupție pentru a-i putea aduce acestuia alte acuzații penale în viitor.

Tatarski era cunoscut pentru sprijinul său pentru invazia Rusiei în Ucraina și pentru separatiștii susținuți de Moscova din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Presa rusă a spus că Tatarski s-a întâlnit cu participanții când o femeie i-a oferit o cutie conținând un mic bust al lui. La câteva minute după aceea, bustul a explodat.

În urma reținerii Dariei Trepov, Ministerul de Interne a postat un videoclip cu ea declarând la anchetă, posibil sub constrângere, că „a adus acolo o statuetă care a explodat”. Întrebată cine i-a dat bustul, ea a răspuns că va răspunde la întrebare „mai târziu”.

Moartea lui Tatarski a fost al doilea asasinat al unui proeminent avocat al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În august 2022, comentatoarea TV naționalistă Daria Dughina a fost ucisă într-un atentat cu mașina cu bombă lângă Moscova.

Autoritățile ruse au dat vina pe serviciile de informații militare ucrainene pentru moartea Dariei Dughina, al căre tată este un cunoscut susținător al războiului rus și un ideolog al Kremlinului, Aleksandr Dughin.

Kievul a negat implicarea în moartea Dariei Dugina.

XS
SM
MD
LG