Numărul diplomaților din Federația Rusă acreditați în R. Moldova va fi limitat, a anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu. El a spus că în acest fel, în R. Moldova vor fi „mai puțini indivizi care să destabilizeze țara”.
Popescu a făcut acest anunț în debutul ședinței Guvernului, spunând că R. Moldova fost timp de decenii „ținta unor tipuri de activități și politici destul de ostile din partea Federației Ruse”. „O seamă din ele erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federației Ruse. Am văzut recent și aceste informații cu un număr excesiv de antene”, a declarat ministrul.
„În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastră și ale altor țări să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații. Or, atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard a unor servicii diplomatice, am ajuns de comun acord cu decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în R. Moldova, astfel încât să fie mai puțini indivizi care destabilizează țara noastră”, a mai spus Popescu.
- Te-ar putea interesa și: Ambasadorul rus, convocat la Externe după investigația despre antenele de pe acoperișul ambasadei de la Chișinău
Potrivit deciziei publicate ulterior de Ministerul de Externe, numărul funcțiilor diplomatice va fi redus la 10 persoane, iar al personalului tehnic - la 15.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Zaharov, a precizat Europei Libere că, în consecință, 22 de diplomați și 23 de angajați pe poziții administrative și tehnice vor trebui să părăsească R. Moldova până pe 15 august.
Ambasadorul Vasnețov acuză Chișinăul de rusofobie
În această dimineață, la Ministerul de Externe a fost convocat ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, căruia i s-a adus la cunoștință decizia autorităților moldovene. El a fost chemat pentru explicații după ce în presă a apărut o investigație ce arată că pe acoperișul Ambasadei Rusiei de la Chișinău sunt montate sisteme de antene care ar capta informații pentru serviciile secrete rusești.
Pe de altă parte, Vasnețov a explicat că antenele au fost instalate la sfârșitul anilor 1990, când a fost construită ambasada, și pe atunci internetul și telefonia erau de proastă calitate în R. Moldova.
„Acest așa-numit scandal de spionaj este doar un pretext de a pune în aplicare decizia luată demult de a micșora numărul personalului diplomatic. În opinia noastră, acest lucru subminează în mod serios dialogul dintre cele două țări și nu este în spiritul unor relații de prietenie”, a declarat Vasnețov, acuzând Chișinăul de rusofobie.
Încă în luna aprilie, unul dintre deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, Adrian Cheptonar, ceruse Ministerului de Externe să inițieze discuții despre diplomații ruși în R. Moldova și să ceară reducerea semnificativă a numărului acestora.
Cheptonar invoca paritatea diplomatică și spunea că, dacă R. Moldova are șase diplomați în Rusia, atunci Moscova nu ar trebui să aibă la Chișinău 40 de diplomați acreditați, în afară de personalul tehnic de la Ambasada rusă.