Linkuri accesibilitate

CSJ a anulat 13 decizii ale Comisiei pre-vetting: doi procurori și mai mulți judecători au primit a doua șansă


Comisia pre-vetting, audiind o candidată la o funcție de membră a CSM
Comisia pre-vetting, audiind o candidată la o funcție de membră a CSM

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus, la 1 august, ca 13 candidați descalificați inițial de Comisia pre-vetting să fie reevaluați. Repercusiunile asupra componenței noului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) rămân neclare.

După mai mult de șase luni de așteptare, nouă judecători din instanțele de fond au obținut câștig de cauză în litigiile cu Comisia pre-vetting. CSJ a anulat deciziile comisiei de a-i descalifica pe cei nouă candidați la funcții în CSM și a obligat membrii ei să efectueze reevaluarea candidaților.

Instanța a dat câștig de cauză judecătorilor Aureliu Postică, Nicolae Șova, Victor Sandu, Alexei Paniș, Vladislav Holban, Vitalie Stratan, Ion Chirtoaca, Stanislav Sorbalo și Veronica Cupcea. Deocamdată, nu este limpede dacă și în ce fel pot influența deciziile Curții Supreme componența CSM, principalul organ de autoadministrare a puterii judecătorești, de la care se așteaptă o contribuție majoră în asanarea justiției.

În CSM există patru locuri (din totalul de 12) destinate judecătorilor din instanțele de fond, dar toate sunt deja ocupate de magistrați aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, în luna aprilie, din lista celor care au primit de la bun început undă verde din partea Comisiei pre-vetting. În CSM mai sunt vacante două poziții de judecători, însă ele sunt destinate reprezentanților curților de apel și ai CSJ.

Te-ar putea interesa și: Bătălia pentru CSM | Non-judecătorii – o fostă magistrată, un fost polițist și un fost angajat al SIS

De asemenea, conform deciziilor CSJ din 1 august, au fost anulate deciziile de descalificare ale Comisiei pre-vetting în cazul a doi candidați non-judecători (candidați din partea societății civile): Angela Popil și Valentin Caisîn. Și aceștia au obținut o nouă șansă să ajungă în CSM, dacă, în urma evaluării repetate, Comisia pre-vetting va decide că ei îndeplinesc criteriile de integritate.

Din cele șase locuri ale CSM destinate non-judecătorilor, mai sunt vacante trei. Însă, după ce mai mulți non-judecători au picat inițial pre-vetting-ul, parlamentul a anunțat un concurs nou. Participă opt candidați noi, care au fost audiați recent de Comisia pre-vetting.

La 1 august, CSJ a mai luat decizii pozitive pentru doi procurori, care candidează la funcții în CSP și care au fost descalificați inițial. Instanța a dispus reevaluarea lui Anatolie Gîrbu și Vitalie Codreanu. Adunarea Generală a Procurorilor, care va alege noii membrii ai CSP, este convocată pe 23 august.

Pre-vetting și vetting în justiția moldoveană

Pre-vetting este o procedură specială de verificare a candidaților la funcții în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, realizată de Comisia pre-vetting.

Compusă din trei experți naționali și trei experți internaționali, Comisia pre-vetting poate verifica veniturile și cheltuielile din ultimii 15 ani ale candidaților, dar și felul în care aceștia au respectat normele deontologice. De asemenea, pot fi verificate rudele candidaților.

Comisia a verificat inițial candidații la funcțiile de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), un efort care s-a încheiat în martie 2023. Din cei 28 de judecători înscriși inițial la concursul pentru CSM, cinci și-au retras candidaturile, 18 au fost descalificați și numai cinci au promovat în final evaluarea. Din 12 candidați non-judecători, au promovat evaluarea doar trei. Verificarea candidaților la funcții în CSP era în curs de desfășurare la începutul lunii mai 2023.

După ce formează noile organe de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, autoritățile intenționează să supună unor evaluări asemănătoare (numite „vetting”) întregul corp al judecătorilor și procurorilor.

„Vetting-ul” urmează să înceapă cu judecătorii actuali ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și pe candidații la funcții în CSJ. O lege care descrie această procedură a intrat în vigoare pe 6 aprilie 2023. Următorii în rând pentru „vetting” ar fi judecătorii instanțelor de apel și procurorii din procuraturile specializate.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG