După ce în seara de 1 august CSJ a emis 13 decizii împotriva comisiei pre-vetting, în dimineața de 2 august instanța a mai publicat opt decizii.
CSJ a dispus reevaluarea procuroarei Cristina Gladcov care a candidat pentru CSP și a candidaților la funcții în CSM din partea societății civile Tatiana Chiriac și Alexandru Rotari.
A doua șansă au mai primit judecătorii Aliona Miron de la CSJ, Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău, Ecaterina Buzu de la Judecătoria Orhei, Sergiu Osoianu de la Judecătoria Strașeni și Mihail Bușuleac de la Judecătoria Cahul.
„O ultimă încercare de a sabota reforma justiției”
Deciziile adoptate de CSJ au fost criticate de prim-ministrul Dorin Recean și de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, deputata PAS Olesea Stamate.
„Vreau să spun minorității corupte din tagma judecătorilor «Nu ne-ați surprins, de fapt. Continuați, perpetuați acest efort și rezistați efortului de auto-curățare a sistemului»”, a declarat Recean la ședința Guvernului din 2 august.
Premierul a mai spus că o parte din argumentele din hotărârile CSJ au fost scrise prin „copy-paste” și i-a avertizat pe judecătorii care au luat aceste decizii că „vor răspunde conform legislației în vigoare”.
Stamate a calificat deciziile CSJ drept „o încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”. Ea consideră că judecătorii intenționat au emis aceste decizii după ce deputații au votat legea vetting-ului și au plecat în vacanță. Stamate a presupus că judecătorii CSJ care nu vor să treacă prin vetting „înainte de a-și depune cererile de demisie, au decis să dea un ultim mesaj, o ultimă încercare de a sabota reforma”.
În total, organul de autoadministrare a judecătorilor, CSM, trebuie să fie compus din 12 persoane: patru judecători din instanțele de fond, un reprezentant al curților de apel, un judecător de la CSJ și șase non-judecători.
Din cei 23 de magistrați care au fost verificați de comisia pre-vetting, doar cinci magistrați din instanțele de fond au promovat evaluarea. Patru dintre ei au fost aleși în funcții de membri ai CSM la Adunarea generală a judecătorilor din 28 aprilie.
Judecătoarea Curții de Apel Nina Cernat, care făcea parte din fosta componență a CSM, a decis să rămână în consiliu până când un judecător de la apel va promova pre-vetting-ul. De asemenea, în CSM a rămas vacant locul reprezentantului CSJ.
Din totalul celor 18 candidați care au contestat la CSJ deciziile comisiei pre-vetting prin care au fost descalificați doi au fost respinși irevocabil. Pe 6 februarie, CSJ a lăsat în vigoare hotărârea comisiei pre-vetting în privința judecătorului Anatolie Țurcan, iar pe 28 februarie – a judecătoarei Natalia Clevadă, care, ulterior, și-a dat demisia.
În total, în zilele de 1 și 2 august, CSJ a admis contestațiile a 13 judecători și a dat decizii favorabile lor.
În CSM mai sunt vacante trei locuri destinate non-judecătorilor. CSJ a admis toate cele patru contestații depuse de juriștii care nu au promovat evaluarea.
- Te-ar putea interesa și: Bătălia pentru CSM | Non-judecătorii – o fostă magistrată, un fost polițist și un fost angajat al SIS
În timp ce CSJ examina contestațiile, Parlamentul a anunțat concurs repetat pentru suplinirea celor trei locuri vacante. În concurs participă opt candidați noi, care au fost audiați recent de comisia pre-vetting. Decizia cine dintre reprezentanții societății civile care primesc undă verde de la comisia pre-vetting va ocupa funcțiile vacante din CSM va fi luată de Parlament.
Din cei 17 procurori care participă în concurs pentru funcții la CSP, șapte candidați au promovat deja evaluarea. Patru au contestat deciziile comisiei. CSJ a dispus reevaluarea a trei procurori. Examinarea contestației adjunctului interimar al șefului Procuraturii Anticorupție a fost întreruptă pe o perioadă nedeterminată.