Linkuri accesibilitate

Tentativă de cumpărare a unui primar: 30.000 de dolari pentru a trece de la PSRM la „Renaștere”


Dosarul penal a fost pornit pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și spălare de bani.
Dosarul penal a fost pornit pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și spălare de bani.

Un consilier raional din Ocnița a fost reținut pe 2 august, în timp ce îi transmitea 30.000 de dolari primarului orașului Ocnița, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA).  

Într-un comunicat de presă, CNA precizează că, începând cu 24 martie, primarul orașului Ocnița ar fi fost abordat de unul dintre consilierii raionali, care încerca să-l convingă să renunțe la formațiunea din care făcea parte și să adere la un alt partid.

În schimb, consilierul i-ar fi promis 2 milioane de lei, dintre care un milion – personal pentru primar, iar celălalt – ca investiții în proiecte de infrastructură.

Dosarul penal a fost pornit pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și spălare de bani. Consilierul prins în flagrant a fost reținut pentru 72 de ore și plasat în izolatorul CNA.

De asemenea, au fost operate percheziții la sediile Partidului „Renaștere” din Chișinău și din Ocnița, fiind ridicate calculatoare, purtători de informații, bani și telefoane mobile.

Solicitat de Europa Liberă, primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, ales din partea Partidului Socialiștilor, a refuzat să comenteze cazul.

În seara zilei de 2 august, deputatul Vasile Bolea, membru al Partidului „Renaștere”, a spus jurnaliștilor că oamenii legii investighează tentativa de corupere a unui primar socialist din nordul țării pentru aderarea la Partidul „Renaștere”.

În opinia lui Bolea, perchezițiile la sediul „Renaștere” sunt „o încercare de intimidare și discreditare a partidului”.

Pe 26 iulie, Partidul Socialiștilor l-a acuzat pe oligarhul Ilan Șor că, prin intermediul partidului-clonă „Renaștere”, ar încerca să cumpere membrii PSRM: deputați, primari, consilieri locali, conducători ai organizațiilor teritoriale, „promițându-le milioane de lei pentru părăsirea PSRM”. Partidul „Renaștere” a negat acuzațiile.

Creat încă în 2012, Partidul „Renaștere” s-a activizat la începutul lui 2023,când a devenit parte a inițiativei civice Mișcarea Pentru Popor, alături de Partidul Șor, și a participat la protestele antiguvernamentale.

În luna martie, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit partidul și fracțiunea socialiștilor și s-au alăturat Mișcării pentru Popor, iar apoi au intrat în „Renaștere”.

În mai, Partidului „Renașterea” s-au alăturat încă doi deputați socialiști, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. Cu câteva zile înainte, ei s-au întâlnit cu Ilan Șor, în Israel.

XS
SM
MD
LG