Linkuri accesibilitate

Instanțele anulează datoriile deținuților recrutați de Ministerul rus al Apărării


Executorii judecătorești din Rusia au început să anuleze complet datoriile pentru împrumuturile neplătite, taxele de stat și procesele civile intentate foștilor deținuți înrolați din trupele de asalt ale Unității Z care luptă în Ucraina.

Informația este furnizată de portalul de știri „Proiectul” citând datele cancelariei Serviciului Federal pentru Executări Judecătorești (FSSP).

Datoriile militarilor care au semnat un contract cu Ministerul Apărării sunt anulate, în ciuda faptului că debitorii au surse de venit și nu există legi care să stabilească obligativitatea anulării unor astfel de datorii. Astfel că, la Kemerovo, executorul judecătoresc a oprit procedurile de executare silită asupra unei datorii creditare în valoare de 9200 de ruble împotriva lui Vladislav Kanius.

Acesta a ucis-o în 2020 pe Vera Pehteleva și a fost condamnat la 17 ani de închisoare. În vara anului 2023, părinții lui Pehteleva au primit o fotografie a lui Kanius în uniformă militară și au presupus că s-a înrolat în compania Wagner. Cu toate acestea, se pare că a semnat un contract cu Ministerul Apărării, întrucât datoriile celor din compania „Wagner” nu sunt șterse.

În Tambov, executorul judecătoresc Natalia Pankova a închis dintr-un foc 11 proceduri împotriva lui Pavel Alehin. La sfârșitul anului 2022, Alehin fusese condamnat la 26 de ani de închisoare pentru tâlhărie și uciderea unui pensionar de 91 de ani. În colonia penitenciară, a semnat aproape imediat un contract cu Ministerul Apărării și a plecat să lupte ca parte a unei unități de asalt Z. Șase luni mai târziu, apărea în emisiunea TV a programului de propagandă Soloviev Live.

În ciuda grațierii într-un dosar penal, conform legii, Alekhine a trebuit să plătească despăgubiri pentru prejudiciul moral iubitei pensionarului pe care a ucis-o, în valoare de 321 de mii de ruble. Armata avea, de asemenea, datorii în organizațiile de microfinanțare - suma totală a datoriilor anulate de la el s-a ridicat la 639 de mii de ruble

În decizia sa, executorul judecătoresc s-a referit la imposibilitatea de a găsi venitul și proprietatea debitorului, în ciuda faptului că acesta primește plăți pentru participarea la război.

Datoriile lui Oleg Batișcev din Lipețk, membru al trupelor de asalt Z, care a apărut și el în programul lui Soloviov, au fost anulate. Executorul judecătoresc a scris în decizie că nu a putut găsi proprietatea sau veniturile lui Batișcev. El a fost condamnat pentru crimă în septembrie 2022, dar a petrecut mai puțin de șase luni în închisoare.

Nu există legi care să oblige sau chiar să permită anularea datoriilor de la armată grație participării la războiul împotriva Ucrainei. Legislația actuală permite suspendarea temporară a procedurilor de executare.

Cu toate acestea, după ce Ministerul Apărării a început să recruteze prizonieri în locul PMC „Wagner”, fostul șef al districtului Serpuhov din regiunea Moscovei, Alexander Șestun, care ispășește o pedeapsă într-o colonie penitenciară sub acuzația de fraudă, a spus că atunci când recrutează, reprezentanții departamentului promit să anuleze toate datoriile, cu excepția pensiei alimentare.

În toamna anului 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care permite anularea datoriilor la împrumuturi în cazul decesului unui participant la o „operație militară specială” sau a unui handicap de grup I ca urmare a ostilităților.

Unitatea de asalt Z a fost formată în februarie 2023 și este formată din recruți proveniți din coloniile penitenciare. Deținuții încheie contracte cu Ministerul Apărării în aceleași condiții ca și antreprenorii obișnuiți.

XS
SM
MD
LG