Linkuri accesibilitate

Rusia | Din închisoare, pe frontul din Ucraina


Un bărbat care seamănă cu Evgheni Prigojin recrutează prizonieri pentru a lua parte la luptele din Ucraina. Captură dintr-un videoclip de pe canalul Popular Politics
Un bărbat care seamănă cu Evgheni Prigojin recrutează prizonieri pentru a lua parte la luptele din Ucraina. Captură dintr-un videoclip de pe canalul Popular Politics

Echipa liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi a publicat un videoclip în care o persoană, foarte asemănătoare cu Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, recrutează deținuți într-un penitenciar din regiunea Mari El din Rusia, promițându-le eliberare anticipată dacă pleacă să lupet pe frontul din Ucraina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Videoclipul, publicat pe 14 septembrie, pare să fi fost filmat fie cu un telefon mobil, fie cu camera din dotarea gardienilor.

În imagini, bărbatul care ar putea să fie Prigojin, se adresează unui grup mare de deținuți, adunați în curtea unei închisori. Nu reiese în ce închisoare se întâmplă.

Nu este nici clar cum și de la cine a obținut echipa lui Navalnîi a înregistrarea video, iar autenticitatea imaginilor nu a putut fi verificată independent.

De la lansarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, în presă au apărut sporadic relatări care citează deținuți din diferite penitenciare din Rusia susținând că Prigojin și oamenii săi ar recruta constant mii de deținuți pentru frontul din Ucraina. Evgheni Prigojin a respins mereu aceste informații, declarând de fiecare dată că nu are nimic de-a face cu grupul de mercenari Wagner.

Guvernele occidentale afirmă că Moscova a făcut apel la serviciile acestei organizații paramilitare în conflictele din Ucraina, Libia, Siria, Sudan, Mozambic și Republica Centrafricană.

În ianuarie 2022, Rise Moldova publica o investigație internațională despre membrii organizației Wagner, „Înrolat să ucidă”, în care se vorbește și despre cetățeni din R. Moldova înrolați ca mercenari.

Un interviu cu una dintre autoarele investigației, Liliana Botnariuc, AICI.

Revenind la videoclipul publicat de echipa lui Navalnîi. Bărbatul din videoclip se prezintă drept membru al grupului paramilitar Wagner din Rusia și explică în detaliu condițiile în care cei interesați s-ar putea alătura grupării ca să lupte în Ucraina.

Deținuții care nu au împlinit 22 de ani, explică bărbatul, trebuie să obțină acordul scris al unei rude pentru a se alătura grupului, în timp ce cei de peste 50 de ani pot fi luați în considerare numai dacă demonstrează că au o condiție fizică foarte bună.

În cursul misiunilor de luptă, mai spune bărbatul, sunt interzise jaful, alcoolul, drogurile și contactul sexual cu localnicii. Retragerea de pe o poziție și dezertarea sunt inacceptabile. Dezertorii vor fi împușcați pe loc, mai spune el.

Recruții vor lupta câte șase luni în Ucraina. Cei care supraviețuiesc vor fi iertați de crimele pentru care au fost condamnați la închisoare, cei care vor dori să continue să lupte cu gruparea Wagner, vor putea să facă acest lucru.

„Nimeni nu riscă să se mai întoarcă în închisoare după aceea”, mai spune bărbatul din videoclip. Și precizează că nu are nevoie decât de „luptători pentru unități de asalt”, de cei care „nu vor decât să meargă înainte”.

Recrutorul mai spune că războiul din Ucraina este „greu” și că, în acest moment, „grupul Wagner are de două ori și jumătate mai multe muniții decât au fost pentru bătălia de la Stalingrad” din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Bărbatul povestește și despre 40 de deținuți din Sankt Petersburg care au participat la un atac rusesc la o centrală termică din regiunea Donețk din Ucraina.

„Au sărit cu cuțitele în tranșeele inamicului și i-au eliminat”, spune bărbatul din videoclip, subliniind că trei deținuți, inclusiv unul care petrecuse 30 de ani după gratii, au murit. Șapte au fost răniți.

La sfârșitul videoclipului, recrutorul le dă deținuților cinci minute să se decidă.

„Vă poate scoate cineva din închisoare?”, întreabă el retoric. „Ar fi doi care pot, Allah și Dumnezeu, dar ei vă scot doar în coșciug. Eu pot să vă scot de aici vii”, continuă bărbatul, „dar nu promit și că o să rămâneți în viață”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG