Bregovic urma să concerteze duminica, 20 august, la Orheiul Vechi, pe scena festivalului Gustar.
Cu șapte ore înainte de concert, organizatorii festivalului anunțau într-un mesaj pe pagina de Facebook că „trupa Goran Bregovic nu va putea fi prezentă (...) din motive care nu țin de organizatorii festivalului sau de artiști”.
Organizatorii au explicat că artiștilor nu le-a fost permisă intrarea în R. Moldova „deja fiind aterizați pe Aeroportul International Chișinău.”
Mai târziu, Poliția de Frontiera anunța într-un comunicat că organizatorii evenimentului au fost avizați din timp despre interdicția datând din 2022, „până la data sosirii acestuia în țara noastră”.
Ministrul de Interne Adrian Efros a declarat ulterior jurnaliștilor că la baza interzicerii intrării lui Bregovic pe teritoriul R. Moldova stau viziunile pro-ruse ale acestuia și faptul că a susținut anexarea Crimeii de către Rusia. De asemenea, ministrul Efros a spus că „au fost și alte motive analizate în cadrul structurilor de securitate”, dar nu a dat detalii.
Concert fatidic în Crimeea
Goran Bregovic, care se autoproclamă un nostalgic după fosta Iugoslavie, a intrat în vizorul autorităților Ucrainei după ce a concertat în primăvara anului 2015 în Crimeea anexată ilegal cu un an mai devreme de Rusia.
Bregovic a fost oprit să mai țină concerte în Ucraina, iar la scurt timp i s-a interzis și participarea la un festival din Polonia.
Muzicianul declara la vremea aceea că nu înțelege motivele interdicțiilor. Comentând decizia poloneză, Bregovic a spus că balcanicii ca el sunt sensibili la „măreția rusă”, că istoria Rusiei se simte încă de când ajungi pe aeroport, iar Occidentul are o atitudine „paranoică” față de aceste aspecte.
În declarația de după interdicția de intrare în Moldova, transmisă prin organizatorii festivalului Gustar, Bregovic se declară nedumerit, dar nu pomenește conflictul ucrainean sau Rusia.
Știrea respingerii lui Bregovic la Chișinău a fost comentată și de ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dacic, care a spus că va cere explicații autorităților moldovene. Dacic, care a fost decorat încă din 2018 de președintele rus Vladimir Putin cu „Medalia Prieteniei”, a spus că Bregovic concertează peste tot în lume, dar nicăieri nu are asemenea probleme.
Neclarități de comunicare
Organizatorii festivalului de muzică „Gustar” neagă că ar fi fost informați din timp de către Poliția de Frontieră că Bregovic nu avea dreptul de a intra pe teritoriul R. Moldova.
Într-o discuție cu Europa Liberă, Vlad Costandoi, producătorul general al festivalului, afirmă că au aflat despre interdicție sâmbătă seara, pe 19 august, adică „în momentul în care a aterizat echipa lui Goran Bregovic pe aeroportul din Chișinău”.
Potrivit organizatorilor, Bregovic urma să ajungă pe Aeroportul din Chișinău duminică, pe 20 august, cu un alt zbor, însă nici nu ar mai fi plecat spre R. Moldova, după ce ar fi fost anunțat că echipa de muzicieni alături de care urma să urce pe scenă nu a fost lăsată să intre în R. Moldova.
Această declarație a organizatorilor nu a putut fi verificată suplimentar. Poliția de Frontieră a refuzat sa ofere alte detalii decât cele din comunicatul inițial, în care se spune că interpretul a fost „returnat” din Moldova.
Organizatorii festivalului mai spun că nu au fost informați despre motivul interdicției și se arată foarte dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat. „Nu vrem să dezvoltăm acest subiect, am spus ce avem de spus”.
Va reveni Bregovic, poate în octombrie?
Goran Bregovic, care face turnee aproape non-stop, a avut planificat un concert la Chișinău în luna mai, la „Mai Folk”, un festival de muzică balcanică unde mai urmau să participe vedete din Moldova sau România.
Concertul trebuia să aibă loc pe 27 mai, la Arena Chișinău, însă a fost amânat pentru 4 octombrie.
În mesajul său după ce nu i s-a dat voie să intre în Moldova, Bregovic spune că speră să revină totuși la publicul moldovean, când lucrurile se vor limpezi.
Contactat marți de Europa Liberă, Dimitri Sergheev, directorul BisConcert, organizator al concertului „Mai Folk” care trebuia să aibă loc în mai, a declarat că atunci concertul ar fi fost amânat din motive tehnice: „Nu aș putea să vă spun acum exact, ceva nu se lega bine, legat de zboruri și poate altceva. Nu aș putea să vă spun exact(...) Nu era nicio interdicție oficială de la Poliția de Frontieră”.
Sergheev a mai spus că în primăvară, la sugestia directorului de la Arena Chișinău, unde urma să aibă loc concertul, ar fi cerut de la Poliția de Frontieră o lămurire dacă Bregovic e interzis sau nu în R. Moldova. Poliția de Frontieră i-ar fi spus că nu poate oferi astfel de informații și că doar persoana vizată de interdicții poate afla astfel de date.
- Te-ar mai putea interesa și: Cântărețul rus Filip Kirkorov neagă că a primit 200.000 de dolari de la Partidul Șor
Acum, organizatorii concertului amânat spun că la evenimentul din 4 octombrie ar putea să vină alt artist, care să îl înlocuiască pe Bregovic, odată ce acesta are interdicție de a intra în R. Moldova.
„Probabil nu se va întâmpla să vină la concert pe 4 octombrie, după ce i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova”, a spus Sergheev, adăugând că urmează să discute cu managerii interpretului.
Bregovic are programate în perioada următoare mai multe concerte în țări europene care, ca și Moldova, sprijină Ucraina în lupta ei împotriva agresiunii rusești, de pildă România, Austria sau Cehia.
Autoritățile ucrainene au o listă mereu actualizată de personalități din cultură și artă care nu au voie să intre în țară în legătură cu Crimeea sau cu invazia rusească. Pe listă sunt mai ales ruși (un exemplu: Lev Levscenko), dar și actorul francez Gerard Depardieu, cunoscut pentru că a primit pașaport rusesc din mâna președintelui rus Vladimir Putin. Numele lui Bregovic nu a apare însă pe listă.
Pe de altă parte, presa poloneză a scris că după ce sârbului i s-a interzis să cânte la festivalul de la Auschwitz din 2015, în anii următori el a susținut alte câteva concerte în Polonia, fără probleme.