Linkuri accesibilitate

R. Moldova este gata să-i achite Gazprom doar 8,6 din datoria pretinsă de peste 700 de milioane de dolari


Raportul de audit urmează să fie examinat de Consiliul de observatori al Moldovagaz, companie în care Gazprom deține 50% din acțiuni
Raportul de audit urmează să fie examinat de Consiliul de observatori al Moldovagaz, companie în care Gazprom deține 50% din acțiuni

Auditul datoriilor istorice ale companiei Moldovagaz față de gigantul rus Gazprom, realizat de două companii străine, arată că cea mai mare parte din suma de 709 milioane de dolari nu a fost confirmată sau este expirată, din cauza că nu a fost reconfirmată periodic, conform procedurilor.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat miercuri, 6 septembrie, rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom. Potrivit ministrului, auditul a arătat că pentru 276 milioane de dolari nu au fost prezentate documente confirmative. În cazul altor 400 de milioane de dolari, plata „nu este executabilă”, deoarece datoria a fost acumulată de foarte mult timp și nu a fost reconfirmată periodic de Gazprom, fiind astfel considerată expirată.

În același timp, auditorii au constatat că R. Moldova poate înainta o pretenție de 160 de milioane de dolari față de Gazprom în legătură cu modalitatea de repartizare a veniturilor din tranzitul de gaze naturale. De asemenea, Guvernul poate cere despăgubiri pentru faptul că Gazprom a decis, în octombrie 2022, să reducă volumele de gaze naturale livrate Republicii Moldova, contrar prevederilor contractuale.

Fiind luate aceste posibilități în calcul, Guvernul va propune Gazprom să-i achite 8,6 milioane de dolari și astfel să fie stinse toate datoriile istorie pretinse de compania rusească. „La această sumă s-a ajuns în urma unei estimări complexe”, a spus ministrul Energiei.

Raportul de audit urmează să fie examinat de Consiliul de observatori al Moldovagaz. Parlicov admite că „există o probabilitate foarte înaltă” ca acesta să nu fie aprobat și să urmeze discuții cu partea rusă. Ministrul nu a spus clar care vor fi efectele juridice ale acestui audit.

„Acest audit servește ca o bază pentru noi, pentru R. Moldova, pentru Guvernul R. Moldova, pentru cetățenii din R. Moldova, ca să ne formăm o poziție față de cum trebuie să abordăm aceste datorii”, a declarat Victor Parlicov.

„R. Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente”, a comentat premierul Dorin Recean, la ședința Guvernului.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că a recepționat raportul auditului în această dimineață și că nu poate comenta, deocamdată, conținutul documentului.

Ulterior, Gazprom a venit cu o reacție în care dezaprobă Raportul de audit prezentat la Chișinău.

Auditul a fost realizat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, contractate de Agenția Proprietății Publice în august 2022. Costul total al auditării este de 1,1 milioane de euro, din care Guvernul a achitat până în prezent 850.000 de euro. Ministrul Energiei a precizat că au fost efectuate analize suplimentare și de aceea prețul final este mai mare decât cel anunțat inițial.

Decizia de a efectua un audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz a fost luată în octombrie 2021, când a fost prelungit contractul cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG