Protestatarele care manifestează în orașul german Köln vor să se accepte la nivel mondial că politicile talibanilor împotriva femeilor sunt „apartheid de gen”.
După ce a revenit la putere în urmă cu doi ani, gruparea fundamentalistă islamistă a interzis femeilor accesul la educație și dreptul de a lucra în majoritatea sectoarelor economice. De asemenea, a impus restricții stricte privind circulația femeilor și modul în care pot apărea în public.
Recent, talibanii au interzis femeilor accesul în parcurile publice și au închis parcurile destinate exclusiv femeilor. „Vrem ca apartheidul de gen în curs de desfășurare în Afganistan să fie recunoscut în mod oficial ca atare", a declarat Tamana Zaryab Paryani, una dintre femeile care protestează, pentru Radio Azadi de la RFE/RL.
Paryani, care a precizat că starea ei de sănătate „nu este chiar bună”, a afirmat că au decis să lanseze greva în urmă cu trei zile, văzând că sutele de proteste în interiorul Afganistanului și la nivel internațional nu au dat niciun rezultat.
„Am vrut ca discriminarea împotriva femeilor să înceteze, dar acest lucru nu s-a întâmplat", a adăugat ea.
Într-un raport din iulie, experții ONU au declarat că situația fetelor și femeilor din Afganistan este cea mai gravă din lume și au adăugat că restricțiile sistematice impuse femeilor și fetelor ar putea echivala cu un „apartheid de gen”.
„Prin protestul nostru vrem, de asemenea, să grăbim eliberarea prizonierilor politici din Afganistan", a declarat Fatima Zahra, o altă protestatară din Köln. Ea a precizat că doresc ca sprijinul financiar pentru talibani să înceteze. „Călătoriile liderilor talibanilor în alte țări trebuie să înceteze, deoarece majoritatea dintre ei se află deja pe listele negre de terorism", a declarat ea pentru Radio Azadi.
Într-o declarație de luna trecută, Sima Bahous, directoarea executivă a Organizației Națiunilor Unite pentru Femei, a declarat că politicile talibanilor reprezintă un apartheid de gen.
„Ei au creat un sistem bazat pe opresiunea în masă a femeilor, care este pe bună dreptate și pe scară largă considerat apartheid de gen", a declarat ea.
Bahous a declarat că, de la revenirea la putere, talibanii „au impus cel mai extins, sistematic și fără precedent atac asupra drepturilor femeilor și fetelor” prin „peste 50 de edicte, ordine și restricții”.
Cu toate acestea, talibanii au rezistat până în prezent tuturor presiunilor internaționale și interne care au solicitat o schimbare a politicilor lor față de femei.