CEDO a stabilit anterior că România a încălcat articolul 8 al Convenției care protejează dreptul la viața privată și de familie.
În loc să adopte legislația care să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex, Guvernul a contestat Hotărârea CEDO, pronunțată în luna mai a acestui an în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.
Decizia în cazul Buhuceanu și alții vs România a fost dată la patru ani după ce 21 de cupluri gay au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și de protecție legală pentru familiile lor.
Obligaţia României de a proteja şi recunoaşte familiile formate din persoane de acelaşi sex a fost reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere.
Astfel, Hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia Guvernului şi Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor.
Statul a epuizat toate căile de atac și nu mai poate „să se sustragă de la obligaţiile pe care le are faţă de proprii cetăţeni”, transmite asociația Accept România, care critică atitudinea statului român.
Asociația atrage atenția că, dincolo de nerespectarea angajamentelor luate de România faţă de partenerii europeni în baza convenţiilor şi tratatelor la care este parte, cei care au de suferit din cauza lipsei unei legislaţii care să asigure protecţie şi recunoaştere familiilor formate din persoane de acelaşi sex sunt cetățenii.
„Tratamentul la care statul îi supune este unul nedemn şi profund condamnabil. Deşi formează familii bazate pe iubire şi respect reciproc şi îşi îndeplinesc toate obligaţiile şi îndatoririle în faţa statului, persoanele LGBT sunt condamnate la invizibilitate şi nesiguranţă în lipsa unor legi adaptate realităţilor sociale. Nu se pot vizita la spital, nu pot moşteni bunurile obţinute împreună de-a lungul vieţii, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit”, explică reprezentanții Accept.
Directorul executiv al Asociaţiei Accept, Florina Presadă, a anunțat că asociaţia pe care o condcue va continua demersurile pentru protejarea şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT din România.
„Solicitarea ruşinoasă a României de a relua procedura la Marea Cameră a CEDO in cazul celor 21 de familii formate din persoane de acelaşi sex a fost respinsă ca inadmisibilă. E timpul pentru protecţia juridică a familiilor LGBT din România! Decizia CEDO este definitivă in cazul Buhuceanu& Ciobotaru şi a celorlalte familii trebuie pusă in aplicare de statul român. Mulţumiri ACCEPT pentru susţinere!”, a scris Florin Buhuceanu, preşedintele Accept, marţi pe Facebook.
La finalul lunii mai, reprezentanţii AUR au cerut Guvernului să conteste decizia pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat-o cu privire la căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.
Tot atunci, reprezentanții AUR au cerut Executivului să îşi exprime explicit poziţia cu privire la acest subiect, amenințând că, în caz contrar, va demara procedurile pentru organizarea unui nou referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie.
- Te-ar putea interesa și: CEDO cere Bulgariei să recunoască mariajul persoanelor de același sex
Pe 22 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat articolului 8 din Convenţie, respectiv dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex.
Decizia a fost luată cu cinci voturi la 2, în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.
Patriarhia Română a transmis după decizia CEDO din 22 mai că parteneriatul civil este „o reală subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi” şi că legalizează concubinajul.
Pe 6 şi 7 octombrie 2018 a avut loc un referendum de modificare a Constituţiei României, demersul având la bază o iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, la sfârşitul anului 2015. Referendumul, susţinut şi de către BOR, nu atins pragul necesar validării.
Decizia în cazul Buhuceanu și alții vs România a fost dată la patru ani după ce 21 de cupluri gay au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și de protecție legală pentru familiile lor.
În ianuarie, anul acesta, Rusia a primit o decizie similară.
CEDO spune că aceste familii trebuie recunoscute legal, iar statul român trebuie să le ofere drepturi egale cu ale oricărei familii și să creeze cadrul legal care să le protejeze.
Până la această decizie istorică a CEDO, familiile formate din persoane de același sex aveau doar dreptul să se plângă că nu aveau drepturi, spune inițiatorul acțiunii, Florin Buhuceanu, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.
„Mă întreb, deloc retoric, care sunt drepturile pe care le avem ca familii LGBTI în România, când existența îți este negată prin lege, în Codul Civil”, spunea Buhuceanu într-un interviu acordat Europei Libere la momentul adoptării deciziei CEDO.
El vorbește de discriminarea la care legea civilă în vigoare supune cuplurile de același sex, lege „care o continuă glorios pe cea (comunistă - n.r.), care ne trata ca infractori ce trebuiau condamnați prin pedeapsa cu închisoarea, eliminată abia în 2001”.
Buhuceanu se referea la art. 200 din Codul penal comunist care pedepsea cu închisoare de la unu la cinci ani relațiile între persoane de același sex.
- Acest articol a fost preluat de pe Europa Liberă România.