Linkuri accesibilitate

Liderii UE au discutat în premieră despre o nouă extindere. Concluzia: o doresc


Moldoveni exprimându-și dorința de aderare la UE la Chișinău, 21 mai 2023.
Moldoveni exprimându-și dorința de aderare la UE la Chișinău, 21 mai 2023.

O posibilă nouă extindere a Uniunii Europene, inclusiv cu Ucraina și Moldova, s-a aflat pentru prima dată pe agenda unui summit UE. Liderii celor 27 de țări membre și oficialii de la Bruxelles au abordat subiectul la Granada, în Spania.

În declarația finală a summitului UE din orașul andaluz se spune că extinderea UE este o „investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate”. Sunt enumerate numeroase avantaje, ca reducerea decalajelor în nivelul de trai pe continent, dar se subliniază și nevoia ca atât statele candidate, cât și cele deja membre, să fie „pregătite” pentru un asemenea pas.

Cele mai importante reforme pentru țări ca Moldova vor fi legate de statul de drept, în vreme ce UE, la rândul ei, va căuta să se adapteze pentru a putea funcționa cu un număr sporit de membri.

„Ne vom fixa ambiții pe termen lung și căi de a le îndeplini”, promit semnatarii declarației.

Așa cum era de așteptat, documentul adoptat la un summit informal nu prevede vreun calendar al extinderii, nici nu menționează care sunt țările care vor fi primite mai întâi, insistând că aderarea va ține cont de meritele individuale.

Următorii pași importanți din acest an pentru ambițiile europene ale Moldovei și altor țări vor fi publicarea de către Comisia Europeană a rapoartelor despre progresele înregistrate de candidați (la sfârșitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie) și anunțarea, probabil la jumătatea lui decembrie, la un summit UE, a deciziei începerii negocierilor de aderare.

Cunoscătorii procesului de extindere spun că R. Moldova are șanse mari să treacă cu bine prin aceste două etape.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG