Linkuri accesibilitate

Un avocat al lui Navalnîi a fugit din Rusia după ce alți trei avocați au fost arestați


Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi (al doilea la stânga) și avocații săi la tribunal (foto arhivă)
Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi (al doilea la stânga) și avocații săi la tribunal (foto arhivă)

Aleksandr Fedulov, avocatul politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a fugit din Rusia după ce alți trei avocați care l-au apărat pe Navalnîi au fost arestați săptămâna trecută.

Fedulov a scris pe Instagram în seara zilei de 16 octombrie că a părăsit țara pentru că „arestarea colegilor noștri care l-au apărat pe Navalnîi are un impact semnificativ asupra activității avocaților rămași în afara închisorii”.

Declarația lui Fedulov pe Instagram a survenit la câteva ore după ce echipa lui Navalnîi a scris pe Telegram că avocatul nu s-a prezentat la o audiere în colonia penală a lui Navalnîi așa cum era programat și că telefonul lui părea să fi fost oprit.

Navalnîi a spus în timpul audierii din 16 octombrie că a aflat că un alt avocat al lui, Olga Mihailova, a fugit recent din Rusia.

Săptămâna trecută, actualul avocat al lui Navalnîi, Vadim Kobzev, și alți doi avocați, Igor Sergunin și Aleksei Lipster, care l-au reprezentat pe Navalnîi în trecut, au fost reținuți și ulterior trimiși în arest preventiv pentru cel puțin două luni, sub acuzația de participare la activitățile unui grup extremist.

După arestări, grupurile și asociațiile de avocați ruși au lansat o petiție online prin care le cer tuturor avocaților din Rusia să organizeze „o grevă de avertisment” în perioada 25-27 octombrie pentru a protesta împotriva „persecuției sistematice” a zeci de colegi din toată țara.

Asociațiile legate de Navalnîi, inclusiv organizația sa de monitorizare a cazurilor de corupție, au fost etichetate drept extremiste și interzise în Rusia în 2021. Pedeapsa pentru participarea la activitățile unui grup extremist în timpul exercitării unei poziții oficiale este de până la 12 ani de închisoare.

În august, judecătorii de la Curtea orașului Moscova l-au găsit vinovat pe Navalnîi de crearea unei organizații extremiste și i-au dublat pedeapsa la 19 ani, hotărând că el, unul dintre cei mai aspri critici ai președintelui rus Vladimir Putin, trebuie transferat din închisoarea de maximă securitate în care se află în prezent într-o unitate cu „regim special”, cu regim mai dur de detenție.

Acuzațiile împotriva lui Navalnîi sunt considerate de mulți o răzbunare pentru eforturile acestuia de a demasca ceea ce el descrie drept nelegiuirea generalizată, corupția și represiunea din partea lui Putin și a sistemului său politic.

Pedeapsa anterioară a lui Navalnîi a fost pronunțată în 2021, după ce acesta a sosit la Moscova din Germania, unde s-a recuperat după o tentativă de otrăvire pe care a pus-o pe seama Kremlinului.

Înainte de cea mai recentă condamnare, el ispășea o pedeapsă combinată de 11 ani și jumătate pentru delapidare și încălcarea termenilor eliberării condiționate în timp ce se afla în Germania, fiind tratat pentru otrăvire.

XS
SM
MD
LG